Dünya sendikalarının çağrısı: Yalnız Değilsiniz!

Gezi Direnişi ’ne destek veren üç büyük uluslararası emek örgütü “Yalnız değilsiniz” çağrısı yaptı.

Dünya Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), Dünya Gıda Sendikaları Konfederasyonu (IUL), Dünya Taşıma Konfederasyonu (ITF) tarafından yapılan çağrıda, ”Taksim, İstanbul ve Türkiye’de demokrasi için ayağa kalkanlar dünya halkları ve uluslararası emek örgütleri sizinledir” denildi.

Üç emek örgütü 158 ülkedeki üye ve kardeş sendikalarına çağrı yaparak 21 ve 22 Haziran günlerinde Türkiye’deki demokratik protesto hareketine destek vermeye çağırdı.
Yapılan eylem planlarına göre mümkün olan başkentlerde büyükelçiliklere gidilerek hazırlanan mektupların verilmesi, alanlarda kitlesel gösteriler düzenlenmesi ve yapılan dayanışma hareketine güç verilmesi kararlaştırıldı. Söz konusu günlerde Avrupa Latin Amerika ve Uzak Doğu'da çok sayıda eylem planlanıyor. Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde ise sendikaların da katılıp desteklediği yığınsal protesto eylemleri düzenlenecek.

Uluslararası emek örgütleri polis şiddeti ve tutuklamaları protesto ederek, eylemlere katıldıkları gerekçesiyle tutuklananların hiçbir hukuki takibe uğratılmadan serbest bırakılmalarını istedi. 11.000 civarındaki yaralının durumlarının bildirilmesi, tedavilerinin sağlanmasını beklediğini açıkladılar.

Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, polis kurşunuyla öldürülen Ethem Sarısülük ve polis memuru Mustafa Sarı’nın ölümüne sebep olan tüm sorumluların derhal görevden alınması ve yargılanmasını talep ettiler.

Tutuklu KESK üyeleri ile gazeteci ve haksız yere tutuklanmış tüm muhalefet sözcülerinin serbest bırakılması, basın üzerinde baskı ve sansürün kaldırılması ile sosyal medyaya yönelik baskıcı teşebbüslerin durdurulmasını istendi.

Aynı şekilde başta THY ve DHL olmak üzere sendikal sebeplerle işten atılanların işe iadesi, sendikal örgütlenmede yürütmenin işverenler lehine anti-demokratik müdahalelerine son verilmesi talep ettiler.

(soL- Haber Merkezi)