Dünya sendika hareketi toparlanma çabasında

Dünya Sendikalar Konfederasyonu'nun Atina'daki kongresi tamamlandı.

Dünya Sendikalar Konfederasyonu’nun (WFTU) 6 Nisan’da Atina’da başlayan kongresi 9 Nisan Cumartesi günü tamamlandı. 107 ülkeden 900’e yakın delege ve gözlemcinin katıldığı Kongre çok sayıda coşkulu ve sınıf mücadelesine çağıran konuşmaya tanıklık etti. Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra zayıflayan Konfederasyon yeniden toparlanma ve sınıf sendikacılığında bir merkez haline gelme işaretleri verdi.

Genel toplantının yanı sıra paralel oturumlarda dünyanın belirli bölgelerinden gelen üyelerin birlikta tartıştığı bölgesel toplantılar ve kadın üyeler toplantısı yapıldı. Avrupa bölge toplantısı, Asya bölge toplantısı ile Latin Amerika ve Karayipler bölge toplantılarında emperyalizmin rolü ile sosyal diyalog mekanizmalarının sınıf mücadelesine etkileri tartışıldı. Bölge komiteleri belirlendi. Kongre boyunca Libya’ya yapılan saldırı başta olmak üzere bütün emperyalist girişimler kınandı, insanlığın sosyalizmden başka seçeneği olmadığı vurgulandı.

2005 yılında Küba’da yapılan 15. Kongrede genel sekreter seçilen G. Mavrikos hemen bütün delegelerin oyunu alarak yeniden genel sekreter seçildi. Öte yandan 37 kişilik Dünya Sendikalar Konfederasyonu Konseyi için kapalı oyla seçim yapıldı. Konsey Küba, Venezuela, Brezilya, Meksika, Suriye, Tunus, Hindistan, Filipinler, Gana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Ukrayna, Bulgaristan, Kıbrıs, Portekiz, Yunanistan gibi dünyadan birçok ülkeyi temsil eden delegelerden oluştu. Kongre hep birlikte söylenen Enternasyonal marşı ile sonlandı.

16. Kongreye Türkiye'den DİSK ve Türkiye Komünist Partisi delegeleri katıldı.

(soL - Atina)