Dünya genelinde 306 milyon, Türkiye’de ise 1 milyon çocuk işçi var!

Kapitalizmin büyük sömürüsü altında çalıştırılan tam 306 milyon çocuğun olduğu bir dünyada bugün 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü.

Tüm dünya genelinde büyük sömürü altında, kayıt dışı ve düşük ücretle çalışan çocuk sayısının 306 milyona ulaştığı bir dönemde, bugün 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü…

Dünyada 306 milyon çocuk işçi var
Konuya ilişkin geçtiğimiz Nisan ayında önemli bir çalışma yayınlayan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) dünya genelinde 306 milyon çocuk işçi bulunduğunu açıklamıştı.

DİSK-AR'ın, Türkiye İstatistik Kurumu Çocuk İşçiliği İstatistikleri ve Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine dayanarak yaptığı çalışmanın sonuçlarına göre dünya genelinde hergeçen yıl çocuk işçi sayısı artıyor.

Raporda, dünya genelinde 2008 yılı itibari ile 5-17 yaş arasındaki çocuk sayısının 1 milyar 586 milyon olduğu belirtilirken, çocuk işçi sayısının ise 306 milyona ulaştığı duyuruldu.

Türkiye’de 1 milyona yakın çocuk işçi var
Dünya genelinde 306 milyona ulaşan çocuk işçi sayısı Türkiye’de ise 1 milyona yaklaştı.
DİSK-AR’ın çalışmasında, Türkiye’de 958 bin çocuk işçinin olduğuna vurgu yapılırken, çocuk işçiliği ile mücadelenin ivmesinin de giderek düştüğüne dikkat çekilmişti.

Türkiye’de her iki çocuktan birisi çalışıyor

Raporda, Türkiye açısından bir başka çarpıcı verinin ise ev işlerinde çalışan çocukların sayısındaki artış.. İstihdam içinde değerlendirilmeyen ev işlerinde çalışan çocukların sayısı 1999 yılında 4 milyon 447 bin iken, 2006 yılında bu sayı 7 milyona ulaştı. Böylelikle 5-17 yaş arası toplam çalışan çocukların oranı yüzde 49 oldu.

AKP 4+4+4 ile çocuk işçi sayısını daha da arttıracak
Türkiye’de toplamda 1 milyona yaklaşan çocuk işçilerin AKP’nin eğitimdeki yeni düzenlemesinin ardından daha da artması bekleniyor. Çocukların ortaokuldan sonra açık öğretime yönlendirilmesinin ardından okula gönderilmemesine neden olacak düzenlemede, çocuk işçiliğinin katlanması bekleniyor.

“115 milyon çocuk kötü çalışma koşullarına maruz kalıyor”
En kötü şartlarda çalışan çocukların, toplam çocuk işçiliğindeki payının da arttığının belirtildiği rapora göre, dünyada 2008 yılı verilerine göre, erkek çocuklarının 74 milyonu, kız çocuklarının ise 41 milyonu kötü çalışma koşullarına maruz kalıyor.

(soL - Haber Merkezi)