Diyarbakır'da köle kampı gibi fabrika

Diyarbakır'da Toprak Holding'e bağlı fabrikada çalışan emekçilerin anlattığı koşullar adeta kölelik yaşamını anımsatıyor. Koşullara itiraz eden 65 işçi iş bıraktı.

soL (HABER MERKEZİ) Diyarbakır'da Toprak Holding'e ait yağ ve yem fabrikasında çalışan 65 işçi iş bıraktı. Altı yıldır ücretlerine zam yapılmadığını ifade eden işçiler, 23 Temmuz'dan bu yana da yemek boykotundaydı. İşçilerin anlatımı adeta kölelik düzenini hatırlatıyor.

Lice'de bulunan fabrikada çalışan 65 işçi, iş bırakmalarının ardından fabrika önünde oturma eylemi başlattı. Bir haftadır yemek boykotu yaptıklarını ifade eden emekçiler, 25 Temmuz'da yapılan görüşmeden sonuç çıkmaması üzerine iş bıraktıklarını ifade ettiler.

Patron: Beğenirseniz çalışırsınız

Fabrikada çalışan işçiler, fabrikanın çalışma kapasitesinin 300 kişi olduğunu ancak 300 kişilik işi 65 kişiyle yaptıklarını söylerken, "23 Temmuz'dan bu yana sürdürdüğümüz yemek boykotu sırasında evden yemeklerimizi getirmek istedik. Öğlen yemek, yemek istedik. Ancak yemeklerimize fabrika girişinde el konuldu" şeklinde konuştular. 8 saatten fazla çalışmalarına rağmen 6 yıldır fazla mesai ücretlerinin dahi verilmediğini ifade eden emekçiler, on beş dakika geciktiklerinde bir gün yevmiyelerinin, yarım saat geciktiklerinde ise iki günlük yevmiyelerinin kesildiğini kaydettiler. Rahatsızlananların aldığı doktor raporlarının geçerli sayılmadığını ve sosyal haklardan mahrum çalıştırıldıklarını kaydeden emekçiler, sendikalaşmak için mücadele eden işçilerin de işten atılmayla tehdit edildiğini belirttiler. Patronun kendilerini "bu şartlarda ister çalışın, ister çalışmayın, dışarıda milyonlarca işsiz var. Onları getirir daha da ucuza çalıştırırız" diyerek tehdit ettiğini ifade eden emekçiler, eylemlerini sürdürmekte kararlı olduklarını vurguladılar.