DİSK'ten dayanışma ziyareti

Kot taşlama işinde çalışırken ölümcül "silikozis" hastalığına yakalanan 40'a yakın işçi, DİSK ve DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası tarafından Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi'nde ziyaret edildi.

soL (HABER MERKEZİ) Kot taşlama işinde çalışırken ölümcül "silikozis" hastalığına yakalanan 40'a yakın işçi, DİSK ve DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası tarafından Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesinde ziyaret edildi. Ziyaret, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Cancı, DİSK Genel Sekreter Yardımcısı Perihan Sarı, DİSK Ankara Bölge Temsilcisi ve Genel-İş Genel Sekreteri Kani Beko tarafından gerçekleştirildi.

Hastanede yatan işçilerle basının görüşmesine izin verilmezken, sendika temsilcileri ziyaretten sonra bir basın açıklaması yaptılar. Ali Cancı, hastalıkla ilgili olarak basına yansıyan haberlerin buzdağının görünen kısmı olduğunu söyledi. Sigortasız çalışan ve işini kaybetme korkusuyla hastaneden sağlam raporu alan işçiler de dahil edildiğinde, toplam hasta sayısının 5 binin üzerinde olduğu, ayrıca acil önlem alınmaması halinde bu sayının 10 binin üzerine çıkacağı vurgulandı.

Avrupa'da yasak
Silikozis, çeşitli tozların nefes yoluyla alınmasıyla ortaya çıkan bir hastalık. Bugüne kadar tedaviye yanıt verip sağlığına kavuşan bir hasta bulunmuyor. Hastalık kot taşlama, cam ve maden işçilerinde görülüyor. Çeşitli tozların akciğerlere dolması nedeniyle kişiler solunum yetmezliğiyle karşı karşıya kalıyor ve hastalığın tedavisi olmaması nedeniyle de bir süre sonra ölüyor. Kot taşlama, Avrupa'da 1990'lı yıllarda yasaklanınca, Türkiye'deki fason iş yapan atölyelerde yapılmaya başlandı.

Öte yandan Kayseri'deki Erbosan metal geri dönüşüm fabrikasında çalışan ve geçen sene ilk kez bu hastaneye gelen işçilerden Mehmet Tiren, soL'a konuyla ilgili bilgi verdi. Dönüştürülen metallerdeki kurşun nedeniyle kurşun zehirlenmesine maruz kaldığını anlatan Tiren, 2007 yılında toplam 60 işçinin hastaneye kaldırıldığını söyledi. Tiren, ilk zamanlarda şirketin onlarla ilgilendiğini fakat artık unutulduklarını belirtti.

Basının hastane kapısında bekletildiği ziyaret sırasında, işçilerin de içeri alınmaması ve hastane güvenliğinin bu konuda israrcı davranması dikkat çekti.