DİSK'ten 1 Mayıs açıklaması

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Taksim Meydanı’nın kutlamalara açılmasının gecikmiş bir karar olduğunu belirterek, “Bu durum demokratikleşme yolunda önemli bir virajın aşılmasını sağlayacaktır” dedi.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikası Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs kutlamalarına açılmasına dair bir açıklama yaptı. Çelebi yaptığı yazılı açıklamada, dün yapılan valilik görüşmesinde 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması kararının çıktığını hatırlatarak, “Bu gelişmeler Türkiye ve işçi-emekçiler açısından çok olumlu bir gelişmedir. Bu yıl da Taksim Meydanı’nın kutlamalara açılma konusunu gecikmiş bir karar olarak görüyoruz. Taksim ısrarı bir inatlaşma değil, demokratikleşme sorunudur. Çünkü 1 Mayıs 1977 yaşanan katliam aydınlatılmadan Türkiye’de demokratikleşmeden söz edilemez” ifadelerini kullandı.

1977 yılının ardından, 1978’de Taksim’de 1 Mayıs’ın yapılması kararlılığı ve ardından 32 yıldır bu alanın yasaklanmasının DİSK tarafından kabul edilmediğini belirten Çelebi, DİSK’in yıllardır Taksim talebinde ısrarlı olduğunu yılmadıklarını, direndiklerini ve kazandıklarını belirterek, “Bu durum demokratikleşme yolunda önemli bir virajın aşılmasını sağlayacaktır” dedi.

1 Mayıs’a giderken işçi sınıfının çok zor koşullar altında olduğunu belirten Çelebi, “Anayasa, 12 Eylül’ün baskıcı mantığının ve seçim barajlarının korunduğu, sendikal hak ve özgürlüklerin, düşünce özgürlüğünün, toplantı ve yürüyüş hakkının, çalışma hakkının güvence altına alınmadığı içi boş bir tartışma üzerinden şekillendirilmeye çalışılıyor. Bununla birlikte işten atılmalar, güvencesiz, esnek ve kuralsız çalışma biçimleri ile işsizlik ve yoksulluk yaygınlaşıyor. Gelir dağılımı bozuluyor. Sermayeyi teğet geçen, zengini daha da zengin yapan kriz, emekçileri açlıkla terbiye etmeye çalışıyor. Türkiye toplumu bir yandan her geçen gün faturası kabaran bir borç sarmalının içine çekilirken, diğer yandan toplumun ortak malı olan kamu kuruluşları özelleştiriliyor arsalar, limanlar, enerji santralleri haraç-mezat elden çıkartılıyor. Hastanelere, okullara göz dikiliyor. Kıdem tazminatlarımız kaldırılmak isteniyor. Çalışma yaşamı özel istihdam büroları, esneklik uygulamaları ile bizim için bir cehenneme çevriliyor" ifadelerini kullandı.

Açıklamanın sonunda, 1 Mayıs’ta Taksim’e çağrı yapıldı.
(soL - Haber Merkezi)