DİSK: Üniversiteler bağımsız olmalı

DİSK Genel Başkanı Çelebi, var olan yüksek öğretim sistemi ve yeni rektör atamalarıyla üniversitelerin çıkmaza sokulduğunu belirterek, üniversiteler de dahil olmak üzere eğitim sisteminin AKP'nin siyasal-ideolojik çizgisi çerçevesinde şekillendirildiğini vurguladı.

soL (HABER MERKEZİ) DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, rektör atamalarını değerlendiren bir açıklama yaptı. Çelebi, var olan yüksek öğretim sistemi ve yeni rektör atamalarıyla üniversitelerin çıkmazda bırakıldığını ifade ederek, üniversitelerdeki eğitim ve yönetim sorunlarına çözüm üretmek yerine yeni sorunların yaratıldığını belirtti.

Özgür düşünce ve bilimsel üretim tasfiye ediliyor
Çelebi açıklamasında, üniversitelerde demokratik bir şekilde yapılan rektörlük seçimlerinin 12 Eylül ve YÖK ile birlikte kaldırıldığını, atama sistemine geçildiğini hatırlatan Çelebi, üniversitelerin, son 25 yılda özgür düşünen, bilimi toplum için üreten ve sunan bilim insanlarından ve mekanizmalarından büyük ölçüde uzaklaştırıldığının altını çizdi.

Eğitim AKP'nin siyasal-ideolojik çizgisinde şekillendiriliyor
AK Parti hükümetinin eğitimi özelleştirme çabalarından üniversiteler de nasibini aldığını ifade eden Çelebi, AKP'nin iktidar olduğu günden bu yana eğitim sistemini kendi siyasal-ideolojik çizgisi çerçevesinde şekillendirmeye çalıştığını belirtti. Pek çok üniversitede yapılan seçimlerde birinci sırada bulunan adaylar yerine, AKP'nin anlayışına yakın olan ikinci ve üçüncü sıradakilerin rektör olarak atandığına dikkat çekti.

"Üniversiteler devletten ve sermayeden bağımsız olmalı"
Çelebi, sorunların çözülmesi için ''özerk üniversitelerin katılımcı, demokratik bir yapıda inşa edilmesi, üniversitelerin devletten ve sermayeden bağımsız olması, ırkçı, gerici ve cinsiyetçi güçlerin müdahalesine karşı yasal güvencelerle korunması ve akademik özgürlüğün özerk üniversitelerin iç müdahalesine karşı güvence altına alınması gerektiğini'' ifade etti.

Sorunun eğitim ve yönetim sisteminden kaynaklandığını vurgulayan Çelebi, "Bu sistem demokratikleştirilmediği sürece üniversitelere siyasi iktidarlar damgasını vurmaya, kadrolaşma ve kendi anlayışları doğrultusunda yapılandırmaya devam edeceklerdir" dedi.