'DİSK Olağanüstü Genel Kurulu'ndan iki tekerini patlatarak çıktı'

DİSK'in Olağanüstü Genel Kurulu'nun ardından tartışmalar sürerken, soL Portal yazarı Alpaslan Savaş bugünkü yazısında Genel Kurul'a ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

DİSK'in bir süredir yaşadığı kilitlenmeyi aşmak için yaptığı Olağanüstü Genel Kurul, Kani Beko'nun Genel Başkan, Arzu Çerkezoğlu'nun ise Genel Sekreterlik görevine seçilmesiyle tamamlandı.

Yazarımız Alpaslan Savaş, bugün kaleme aldığı yazısında çarpıcı bir tespite yer vererek, "Olağanüstü döneme girilirken DİSK, kendi Olağanüstü Genel Kurulu’ndan iki tekerini patlatarak çıktı" dedi.

Nakliyat-İş, baraj sorunuyla yüz yüze olduğu dönemde DİSK’teki karar mekanizmasının dışında kaldı. Bunun yanında son yıllarda hep yan yana yürüdüğü Birleşik Metal-İş ile ilişkileri neredeyse kopma noktasına geldi.

Birleşik Metal-İş’de yanlış hesap Bağdat’tan döndü. Metal işkolunda sular ısınmaya, MESS-Türk Metal tahakkümüne karşı fabrikalardan önemli sesler gelmeye başlamışken, konfederasyon için talip olduğu genel sekreterlik yarışında kaybeden taraf oldu. Metal işçisi delegeler için daha kötüsü, kendi sendikasından da önce gelen kimliği olan DİSK’te “istenmediklerine” dair bir psikoloji ile kongreden ayrılmaları oldu.

Lastik-İş ise bu kongrenin belirleyeni oldu. Lastik-İş, ilk turda kendi istediği sonucu aldı, ikinci turda genel sekreteri belirledi, Sosyal-İş’in çekilmesinin ardından ise yönetimin içinde ciddi bir ağırlık oluşturma şansı yakaladı.

Dolayısıyla bu kongrenin ardından DİSK için yeni dönem adlı adınca “Lastik-İş” dönemidir.

Şimdi önümüzde 1 Mayıs var. Temmuz ayında açıklanacak işkolu istatistikleri var. Başkanlık sistemini dayatacakları yeni Anayasa ve Ulusal İstihdam Stratejisi’ndeki son saldırı başlıkları var.

Savaş'ın yazısını buradan okuyabilirsiniz: DİSK’te Lastik-İş dönemi

(soL - Haber Merkezi)