DİSK: 13 Eylül'de İzmir'e

Çelebi, Türkiye'nin ciddi işsizlik ve yoksulluk sorunu olduğunu belirterek, sosyal devlet uygulamalarının tasfiye edildiğine dikkat çekti.

soL (HABER MERKEZİ) Edirne Keşan Belediye Başkanı'nı ziyaret eden Süleyman Çelebi, gazetecilerin ülke gündemiyle ilgili sorularını yanıtladı. Çelebi, Türkiye'nin, uzun zamandır gerçek gündemine dönemediğini, yapay sorunlarla uğraşıldığını ama kendilerinin gerçek gündeme dönülmesi yolunda talepleri olduğunu belirtti.

Hükümetin uyguladığı politikalara karşı eleştirilerinin bundan önce olduğu gibi bundan sonra da olacağını vurgulayan Çelebi, ''Türkiye iyiye gitmiyor. Buna karşı da tabii ki demokratik tepkimizi, demokrasi mücadelemizdeki yerimizi, emekten yana tavrımızı bundan sonra da sürdüreceğiz'' dedi.

"13 Eylül'de İzmir'deyiz"
Türkiye'nin sosyal devletten başka bir yapıya doğru yöneltilmek istendiğine dikkat çeken Çelebi, hükümetin sosyal hukuk devletinin gereklerini yerine getirmektense iane toplumu yaratma, biat kültürü oluşturma çabaları olduğunu vurguladı. Bunun yerine gerçekten sosyal devletin gereklerini yerine getiren bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu ifade ederek, DİSK'in ''Herkes için demokrasi, herkes için çalışma hakkı, insanca yaşama hakkı'' için, 13 Eylül'de İzmir'de düzenleyeceği mitinge çağrı yaptı.

İşsizlik ve yoksulluk IMF talimatlarıyla çözülemez
Çelebi, ülkede ciddi bir işsizlik ve yoksulluk sorunu bulunduğunu, birçok iş yerinin tek tek kapandığını belirtti. "Türkiye'de reel olarak işçilerin ücretlerine yapılan kısmi iyileştirmeler bu sorunu çözmüyor. Türkiye'nin büyük bir kısmı asgari ücret düzeyinde 10-12 saatlik çalışma süreleri ile çalıştırılmaktadır. Türkiye'nin yüzde yetmişi böyle koşullarda çalışıyor.'' diyen Çelebi, sorunların Dünya Bankası ve IMF'in talimatlarıyla çözülemeyeceğini vurguladı.

Sigortalı sayısındaki artış yanıltıcı
Ülkede kayıt dışı ekonomi sorunu olduğunu belirten Çelebi, son dönemde çok küçük çocukların sosyal sigortalardan yararlanma adına sigortalı yapıldığına dikkat çekerek, sigortalı sayısındaki ani yükselmenin yanıltıcı olduğunu ifade ederek, dünyada yaşanan global krizin de etkisiyle önümüzdeki dönemin mücadele dolu bir dönem olacağını kaydetti.