Devrimci Eğitim Şurası toplanıyor

İlki 1968 yılında TÖS tarafından toplanan Devrimci Eğitim Şurası aynı adla bir kez daha bu yıl toplanacak.

Eğitim alanında yaşanan gericileşme, piyasalaşma ve ticarileşmeye karşı bir karşı duruş olmak üzere yola çıkan Devrimci Eğitim Şûrası “Eğitim gericilere terk edilemez” çağrısıyla Nisan ayında İstanbul’da toplanacak. Şûra’nın Genel Kurulu’nun yapılacağı bu tarih öncesinde birçok farklı ilde ilçede yerel toplantılar yapılacak.

Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) 1968 yılında çok zor koşullarda Devrimci Eğitim Şûrası'nı toplamış, Şûra yaptığı tartışmalarla büyük ses getirmişti. 1968 yılında yapılan bu Şûra’nın ardından TÖS geleneğini sürdüren dernek ve sendikalar Demokratik Eğitim Kurultaylarını toplamıştı. Bugün Beyoğlu’nda Üniversite Konseyleri Derneği’nin yerinde yapılan bir basın açıklamasıyla 2-3 Nisan 2011 tarihlerinde İstanbul’da Devrimci Eğitim Şûrası’nın toplanacağı duyuruldu. Basın açıklamasını Gönen Köy Enstitüsü mezunu, TÖS üyesi ve 1968’de düzenlenen Devrimci Eğitim Şurası’nın katılımcılarından Refet Özkan yaptı.

Yapılan açıklama öncesinde bir açıklama yapan eğitimci Mehmet Barış, bugün eğitim üzerindeki saldırıların hızla arttığına dikkat çekerken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın geçtiğimiz aylarda topladığı Şûra’da alınan gerici kararların bu saldırıların geldiği boyutu gösterdiğine dikkat çekti. Barış, bu gerici-piyasacı saldırılara karşı bir sessizliğin olduğunu kaydederken bugün Devrim Eğitim Şûrası’nı toplayarak buna etkili bir yanıt üretme çabasında olduklarını vurguladı.

“Devrimci Eğitim Şûrası yeniden toplanıyor”
Sonrasında sözü alan Gönen Köy Enstitüsü mezunu Refet Özkan hazırlanan basın açıklamasını okudu. “Devrimci Eğitim Şûrası yeniden toplanıyor” başlığıyla yapılan açıklamada eğitimcilerin üzerindeki sorumluluğun büyük olduğu ifade edilirken, “Ülkemizin ve halkımızın geleceğinin bizlerden sorulacağını biliyoruz. Tarihe karşı, insanlığa karşı büyük bir sorumluluğumuzun olduğunun farkındayız ve kaygılıyız” denildi.

Özkan yaptığı açıklamada, ülkemizde eğitimin gericilerden sorulduğunun görüldüğüne dikkat çekerken şöyle konuştu: “Kız ve erkek öğrencilerimizin arasına mesafe koymaya çalışan ikili bir eğitim sisteminin dayatıldığını görüyoruz. Anaokullarına kadar zorunlu din derslerinin dayatılmaya çalışıldığını görüyoruz. Köy okullarında görev yapacak arkadaşlarımıza ‘imamlarla ve ağalarla iyi geçinin’ diyen bir bakanlıkla muhatap olduğumuzu görüyoruz. Laikliğin günden güne ayaklar altına alındığı bir ülkede bu saldırının eğitimden başlatıldığını görüyoruz ve kaygılıyız.”

Açıklamada diğer taraftan eğitimcilerin her geçen gün çalışma koşullarının zorlaştırıldığı ifade edilirken, “güvencesiz çalışma koşulları altında, ülkesine ve halkına karşı sorumlu, aydın genç nesiller yetiştirme görevimizi nasıl yerine getirebileceğimizin endişesini taşıyoruz” sözlerine yer verildi. Özkan basın açıklamasında ataması yapılmayan yüz binlerce genç öğretmenin feryadının “öğretmen olamayanlar bağırıp çağırıyor” diye küçümsendiğini söylerken yine onbinlerce genç öğretmenin de dershanelerde, özel okullarda ve hatta devlet okullarında karın tokluğuna çalıştırıldığını vurguladı.

Yapılan açıklamada eğitim alanında bir taraftan da ticarileşmenin ve paranın öne çıkarıldığının görüldüğü kaydedilirken, şu ifadelere yer verildi: “Okullarımızda performans kriterlerinin değer kazandığını,öğrencilerimize ‘iş bitiriciliği’ en büyük nimet olarak empoze etmemizin istendiğini gördükçe mesleğimizin değerlerini bir kere daha sorguluyoruz. Eğitim sisteminin yerini dershane, özel okul ve özel dersler sisteminin aldığını üzülerek görüyoruz. Bizler eğitimciyiz, okuduğumuzu anlayabiliyor, gözümüzün önündeki bu tablonun vahametini fark edebiliyoruz.”

“18. Millî Eğitim Şûrası sistemi kalıcılaştırmak için yapıldı”
TÖS üyelerinden ve ilk Devrimci Eğitim Şûrası’nın katılımcılarından Özkan’ın yaptığı açıklamada geçtiğimiz aylarda düzenlenen 18. Millî Eğitim Şûrası’na da değinilirken bunun “gerici, piyasacı, parayı en kutsal değer atfeden sistemi bir daha geri döndürülemeyecek bir şekilde kalıcılaştırmak için düzenlendiğini” ifade etti.

Açıklamada devrimci ve ilerici eğitimciler olarak bu tabloya daha fazla sessiz kalınamayacağı kaydedilirken, açıklamanın devamında şu sözlere yer verildi: “1968 yılında düzenlenen birinci Devrimci Eğitim Şûrası’nın açtığı yolu kendi yolumuz olarak görüyor, değişen ve maalesef her geçen gün geriye doğru giden güzel ülkemizde eğitim alanındaki bu yozluğu değiştirebileceğimizi ilan ediyoruz. Tüm ilerici ve devrimci eğitim emekçilerini, öğrencileri ve velileri ‘Eğitim gericilere terk edilemez’ başlığıyla 2-3 Nisan tarihlerinde İstanbul’da toplayacağımız Devrimci Eğitim Şûrası’na katkı koymaya davet ediyoruz. Türkiye’nin bütün şehirlerinde eğitim alanının tüm bileşenlerini var olan sistemi sorgulamaya ve yeni bir eğitim anlayışının nasıl inşa edilebileceğini tartışmaya çağırıyoruz. Köy öğretmenlerinden, müstahdemlere, ataması yapılmayan öğretmenlerden, dershane parası denkleştirmeye çalışan velilere, büyük şehirlerde kirasını ödeyemediği için bir gün sonraki dersine hazırlanamayan öğretmenlere, akademisyenlere kadar tüm arkadaşlarımızı seslerini Devrimci Eğitim Şûrası’nda birleştirmeye davet ediyoruz. Ülkemizi, halkımızı ve geleceğimizi yobazlara ve piyasacılara teslim etmemek için Devrimci Eğitim Şûrası’nı yeniden topluyoruz, toplanıyoruz.”

Yerel toplantılar da yapılacak
Yapılan açıklama sonrasında sorularını yanıtlayan Özkan, tüm eğitimcilere çağrıda bulunurken, kendilerinin çok zor koşullarda Devrimci Eğitim Şûrası’nı topladıklarını, Büyük Öğretmen Boykotu’nu yaptıklarını kaydederek, bugün yaşanan sürece birlikte karşı koymanın, birlikte fikir üretmenin çok önemli olduğuna dikkat çekti ve bütün eğitimcileri Nisan ayında toplanacak Devrimci Eğitim Şûrası’na katkı koymaya çağırdı. Eğitimcilerin hiç birşeyden çekinmemesi gerektiğini vurgulayan Özkan, direnen insanın her türlü zorluğun üstesinden geleceğini kaydetti.

2-3 Nisan 2011 tarihlerinde İstanbul’da toplanacak Devrimci Eğitim Şûrası’nın birçok yerel ayağı da olacağı kaydedilirken, bu tarihlerden önce birçok farklı ilde, yerelliklerde Şûra'ya yönelik önergelerin oluşturulacağı toplantıların yapılacağı ifade edildi. Yerelliklerde Şûra ile ilgili hazırlık komitelerinin oluşturulmaya başlandığı belirtilirken, yerel toplantılarda farklı başlıklar altında toplanacak önergelerin İstanbul’daki toplantıda yapılacak komisyon toplantılarıyla birleştireleceği ifade edildi. Şura için aralarında Köy Enstitüsü mezunlarının, akademisyenlerin, eğitimcilerin ve sendikacıların olduğu bir Danışma Kurulu oluşturuldu.

Şûra’ya katkı koymak isteyenler [email protected] mail adresinden ve 0533 655 39 19 no’lu telefondan düzenleme komitesi ile iletişime geçebilirler.

(soL-İstanbul)