Devrimci Eğitim Şurası öğretim üyesini, öğrenciyi ve işçiyi buluşturdu

Devrimci Eğitim Şurası çalışmaları kapsamında Çanakkale’de yapılan panel, üniversite hocaları, öğrencisi ve sendikalaştığı için işten atılan taşeron işçisi aynı masada buluştu.

Çanakkale’de Devrimci Eğitim Şurası çalışmaları kapsamında düzenlenen bir panelde, öğretim üyesi de, öğrenci de, üniversitenin işçisi de aynı panelde konuştu. Düzenlenen panelin ardından katılımcılar işten atılan taşeron işçiler için kent merkezinde bir basın açıklaması yaptılar.

Devrimci Eğitim Şurası hazırlıkları kapsamında Pazar günü Çanakkale’de bir panel düzenlendi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden farklı bileşenlerin ve eğitim emekçilerinin büyük ilgi gösterdiği panele konuşmacı olarak, Üniversite Konseyleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yrd.Doç.Dr. Semiha Günal, Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Prof.Dr. Telat Koç, Eğitim Fakültesi öğrencisi Yeliz Köseoğlu ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden işten atılan işçilerden Nelihan Ülkü Baş ve Harun Çelebi katıldılar.

“Bunu kabul edecek misiniz?”
Panelin açılış konuşmasını yapan Eğitim Fakültesi öğrencisi Köseoğlu aday öğretmenlere seslenerek, “Ataması yapılmayan öğretmenler sorunu, Bakan tarafından uyduruk bir sorun olarak değerlendiriliyor. Bakan, ‘iş bulamıyorlarsa başka bir iş yapsınlar’ diyor. Bugün öğretmenlere tahsildarlık görevi dayatılıyor, öğretmenlerden arkadaşlarını ezip geçecek rekabetçi öğrenciler yetiştirmelerini istiyorlar, dindar nesiller yetiştirmelerini istiyorlar. Siz geleceğin öğretmenleri olarak bunu kabul edecek misiniz?” dedi. Köseoğlu konuşmasında kendi okuduğu üniversiteden atılan taşeron işçilere de değinerek, “tüm işçilerin geri dönmeleri için ortak bir mücadele öreceğiz” şeklinde konuştu.

“Çocuk işçi çalıştırmanın önünü açıyorlar”
Devrimci Eğitim Şurası hazırlık toplantılarında tartışılmak üzere hazırlanan çerçeve metinlerin de ele alındığı toplantıda, Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Koç, “Piyasalaşma, Özelleştirme ve Eşitsizlik” başlığında söz aldı. Koç konuşmasına işten atılan işçilere destek açıklaması yaparak başlarken, toplantının bileşenlerine vurgu yaparak, “Eğitim bileşenleri vurgusu önemli. Devrimci Eğitim Şurası bizim geçmişimiz, o eğitimciler bizim onurumuzdur” dedi. Koç yaptığı konuşmada eğitimde “kaynak yok” söyleminin gerçeği yaratmadığını söylerken, “Eğitime kaynak çok, örneğin taşeron firma hiçbir iş yapmadığı halde para alıyor, aslında kaynak var ama bir yerlere kanalize ediliyor” şeklinde konuştu. Koç, 4+4+4 olarak tartışılan yasa tasarısına da değindiği konuşmasında, “Çocuk işçi çalıştırmanın önünü açacaklar, kadını da eve hapsetmek istiyorlar” dedi.
Koç’un konuşmasının ardından, Ataması yapılmayan Öğretmenler Platformu tarafından yaşamını yitiren 27 ataması yapılmayan öğretmen anısına hazırlanan “Atama İzindeyiz” kısa filminin gösterimi yapıldı.

“Neo-liberalizm AKP ile daha da saldırganlaştı”
Toplantıda söz alan Üniversite Konseyleri Derneği (ÜKD) Yönetim Kurulu Üyesi Semiha Günal ise konuşmasının başında, ÜKD’nin üniversitenin bütün bileşenlerinin birlikte örgütlenmesi için yola çıktığını hatırlatarak, toplantıya katılımdaki bileşenlerin önemine vurgu yaptı. Günal konuşmasında, neo-liberal politikaların AKP iktidarı ile çok daha saldırgan bir hal aldığına dikkat çekerken, eğitimin ideolojik bir aygıt olduğuna işaret ederek, bugün eğitimin örtük müfredatında gericilik, piyasacılık, ırkçılık, farklılıkları dışlamanın öğrencilere aktarıldığını ifade etti. Bir bütün olarak eğitimde yaşanan gerici dönüşümden kurtulmanın tek yolunun sosyalizm olduğunu vurgulayan Günal, “Sosyalizm kurulana kadar da eşit parasız, bilimsel eğitim mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

“Yaşama hakkımız elimizden alınıyor”
ÇOMÜ’de işten atılan taşeron işçiler adına konuşan Çelebi ise, “Taşeron işçisi her işe koşuluyor, üniversitenin her türlü bölümünde taşeron işçi çalıştırılıyor. Yeni yönetimle beraber sıkıntı yaşamaya başladık, işten çıkarılma gibi tehditlerle karşılaşıyoruz. Sendika çalışmamız olumsuz karşılanıyor, şu an işten çıkarılan işçi sayısı 40 kişiyi geçti, işten haksız ve hukuksuz bir şekilde atıldık. Biz aslında üniversiteye başvurarak herhangi bir taşeron şirketle muhatap olmadan işe girdik, işten çıkarılana kadar taşeron şirketle muhatap olmadık” dedi. Bir insanın işinin elinden alınması yaşama hakkının elinden alınması demek olduğunu ifade eden Çelebi, dayanışma için de teşekkür etti.

“Uyan Çanakkale, uyan ÇOMÜ”
Bir diğer taşeron işçi Baş ise konuşmasında, “Biz kendimizi üniversitenin bir bileşeni olarak gördük, biz anayasal hakkımızı kullandık, sendikalaştık. Bu süreci ünivesite yönetimi bir kan davasına dönüştürdü. Hocalarımızın neden bizim yanımızda yer almadıklarını anlayamıyoruz, ama öğrenci arkadaşlarımızdan bizim yanımızda olanlara teşekkür ediyoruz” dedi. Baş konuşmasını “Uyan Çanakkale, uyan ÇOMÜ” diyerek bitirdi.

Panelden sonra basın açıklaması
Forum bölümünün de oldukça canlı geçtiği toplantının ardından işten atılan işçilerle dayanışma amacıyla “ÜKD, Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi ve Devrimci Eğitim Şurası bileşenleri” ortak bir basın açıklaması yaptı. Türkan Saylan Sosyal Tesisleri’nden Truva Atı’na kadar yürüyüş gerçekleştiren grup “İşçilerin Birliği Taşeronu Yenecek”, “İşten Atılanlar Geri Alınsın”, “ÇOMÜ İşçisi Yalnız Değildir” sloganları attılar. Truva Atı’nda hem ÜKD hem de Eğitim Sen adına bir açıklama yapıldı.

ÜKD adına yapılan açıklamayı okuyan Günal, “ÜKD olarak diyoruz ki. İşten atılan 36 emekçi geri dönene kadar sadece sürecin takipçisi değil, bir parçası olacağız. Türkiye’nin tüm üniversitelerinde konuyu duyuracağız. Bu saldırı sadece ÇOMÜ emekçilerine değil hepimize yapılmıştır” dedi.
Günal’ın ardından Eğitim Sen adına söz alan Koç ise, “Yaşanan bu haksızlığa derhal son verilmesini istiyoruz. İşten atılan arkadaşlarımızın işe alınmalarını istiyoruz. ÇOMÜ’deki taşerona karşı mücadeleye kan bulaştı. Ezine’de işine son verilen bir arkadaşımızın eşini bu süreç nedeniyle kaybettik. Daha kötü sonuçlar yaşanmadan, üniversite yönetiminin bu adaletsizliğe derhal son vermelidir. Eğitim-sen olarak bu süreçte elimizden geleni yapacağız, işçiler işe geri alınana kadar mücadele edeceğiz” dedi.

(soL - Çanakkale)