Dev Sağlık-İş insanca yaşanacak asgari ücret için Ankara'daydı

"İnsanca yaşayacak asgari ücret istiyoruz" talebi ile İstanbul ve Diyarbakır'dan yola çıkan Dev Sağlık-İş üyesi emekçiler dün Ankara'ya vardı. Yapılan eylemde bölgesel asgari ücret tartışmalarına da tepki gösterildi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu protesto etmek ve insanca yaşanacak asgari ücret talebini dile getirmek üzere 22 Aralık Çarşamba günü İstanbul ve Diyarbakır'dan yola çıkan Dev Sağlık-İş üyesi üyeleri dün Ankara'ya vardı.

Dev Sağlık-İş üyesi emekçiler topladıkları 50 bine yakın imzayı meclise verdikten sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu ve BDP Grup Başkan Vekili Bengi Yıldız ile görüştüler.

Dün sabah 11:00’da Hacettepe Üniversitesi Hastanesi yemekhaneleri önünde buluşan işçiler buradan Sakarya Meydanı’na yürüdüler.

Emekçilerin Türk-İş Genel Merkezi önünden geçişi sırasında çevik kuvvet ekiplerinin bina girişine barikat kurması dikkat çekti.

"Tayyip sen yaşa 559 lira ile"
Sakarya Meydanı’nda, torba yasayı protesto eden DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası'na üye işçiler tarafından karşılanan Dev Sağlık-İş üyeleri adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu bir konuşma yaptı. Çerkezoğlu, "Bu ülkeyi yönetenler işçileri açlık ve sefalete mahkum ettiler. Onlar kapılı kapılar ardında konuşurken bizler Diyarbakır’dan ve İstanbul’dan yola çıktık" dedi. Çerkezoğlu, başbakanı, bakanları ve milletvekillerini 599 lirayla bir ay yaşamaya davet etti.

Diyarbakır’da bir işçinin “Başbakanın ayakkabısı kadar olmayan bir asgari ücretle bizi yaşamaya mahkum ediyorlar” sözünü hatırlatan Çerkezoğlu hakları olan paraların emeklerinin sömürülerek zenginlere aktarıldığını, eğitim, sağlık gibi temel yaşamsal hakların piyasalaştırarak bu paraları sermayedarların kasasına aktarıldığını, savaşa ve silahlanmaya aktarıldığı bildiklerini söyledi.

Eğitimi, sağlığı, işe gidip gelirken ulaşımın ve asgari kullanım bedelinde elektrik, su ve doğalgazın ücretsiz olmasını istediklerini söyleyen Çerkezoğlu bu talepler için Ankara sokaklarında olduklarını belirtti.

"Bölgesel asgari ücret uygulamaları derhal terk edilmeli"
Çerkezoğlu bölgesel asgari ücret tartışmalarına da değinerek “İşçileri daha da düşük bir ücrete mahkum etmeye çalışıyorlar. İşte bu yüzden bölgesel asgari ücret uygulamaları derhal terk edilmelisini istiyoruz” dedi ve bu nedenle İstanbul ve Diyarbakır'dan yola çıktıklarını belirtti.

Eylemde Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Bedriye Yorgun, Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Feride Aksu Tanık, Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi adına Abdulhalim Demir dayanışma konuşması yaptılar.