Dev Sağlık İş’in hukuk zaferi

DİSK’e bağlı Dev Sağlık-İş’in üyesi 3 işçi adına açılan davada, Kocaeli 1. İş Mahkemesi "işe iade" kararı verdi.

soL ( KOCAELİ ) Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) bünyesindeki Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası'nın (Dev Sağlık-İş), Kocaeli Üniversitesi birimlerinde çalışan üyeleri Talat Tunç, Erol Fidan ve Bahadır Candır, 10 ay önce işten atılmaları üzerine açtıkları "işe iade" davasını kazandı. Mahkeme, taşeron firmanın aleyhine karar verirken, sendika, kararın sadece taşeronu değil ana işveren Rektörlüğü de kapsaması için temyize gidecek.

Hiçbir yerde toplusözleşme yok
Dev Sağlık-İş Genel sekreteri Tufan Sertlek, Marnara Bölge Temsilcisi Dilek Kaya ve işçilerden Talat Tunç'la birlikte düzenlediği basın toplantısında, sendika olarak hiçbir yerde toplusözleşme yapmadıklarını, ancak fiili sözleşmeyi hayata geçirdiklerini belirterek, "2 yerde fiili sözleşme zemini oluştu ve işveren rektörlükler muhataplık ölçeğinde isteklerimizi kabul etti. Sıra Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü'nde. Bu yüzden, alt işverene hitaben verilen bu kararı temyiz edip, üst işveren Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü'nün de kapsamasını isteyeceğiz" dedi.

Tek çatı altında toplanmak
Türkiye'de, sağlık sektöründe yaratılmak istenen özelleştirme konjektürünün sendikaları da etkisi altına aldığını anlatan Sertlek, "Yakında, hekim emeği de taşeron firma aracılığıyla alınıp satılır hale gelecek. Yaklaşık 4 yıldır çok alışık olunmayan bir alana müdahil olduk. Toplamda 4 bin 100'ü aşkın taşeron işçisi sendikamız üyesidir. Bu yüzden, sağlık alanında, emekçiler tek çatı altında örgütlenmelidir" diye konuştu. Sertlek, arkadaşlarının işten atılmasından sonra başlayan süreçte destek sunan tüm kurumlara da teşekkür etti.