Demiryolculara 25 Kasım ‘diyeti’

25 Kasım uyarı grevinin ardından, greve katılan demiryolu çalışanlarına dönük soruşturma ve görevden uzaklaştırma haberleri gelmeye başladı.

Uyarı grevine AKP iktidarının tehditlerine rağmen yoğun bir katılım gerçekleşince, rafa kaldırılan soruşturma tehdidi uygulanmaya başlandı. Grevin kamuoyundaki etkisinin azalması ile birlikte, grev yerine ‘trenlerin hareketini engellemek’ gerekçesi ile 16 demiryolu çalışanının açığa alınmasına sendikalar tepki gösterdi.

Adana’da 6, Adapazarı’nda 1, Ankara’da 2, Eskişehir’de 1, İstanbul’da 2 ve İzmir’de 4 demiryolu çalışanının açığa alınmasının greve katılanlara gözdağı vermek amacı taşıdığı belirtiliyor. Konu ilgili görüş aldığımız Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Hasan Bektaş, “Arkadaşlarımızın görevlerine iadesi için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

Hasan Bektaş, açığa alma gerekçesinin grev olmamasının manidar olduğunu söyleyerek bu yapıldığı durumda greve katılan binlerce kamu çalışanının hedef durumuna geleceğini bu yüzden, TCDD Personel Yönetmeliğine dayanılarak açığa almanın gerçekleştiğini belirtti. Bektaş, açığa alınan demiryolu çalışanlarının trenlerin hareketini ve diğer personelin çalışmasını engellemekle suçlandığını, ancak bunun gerçek dışı olduğunu ve herkesin greve destek verdiğini de ekledi.

Hasan Bektaş, uygulamanın ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) kararlarına ve T.C.K.’nın 118. maddesine aykırı olduğunu vurguladı.

Sendikalardan Eylem
BTS ve Türk Ulaşım-Sen üyeleri dün Haydarpaşa Garı önünde açığa almaları protesto eden bir eylem yaptı. Eylemin AKP hükümetine ve TCDD yönetimine uyarı olduğu belirtilerek, açığa alınanlar görevlerine dönünceye kadar eylemlerin sürdürüleceği vurgulandı.

Adana’da TCDD Adana 6. Bölge Müdürlüğü önünde toplanan BTS ve Türk Ulaşım-Sen üyeleri oturma eylemi yaparak görevden uzaklaştırmaları protesto etti.

Sakarya Arifiye Tren İstasyonu’nda greve destek veren Türk Ulaşım-Sen Sakarya Şube Başkanı Cihat Koray, TÜVASAŞ Teknik Hizmetler Daire Başkanlığındaki görevinden uzaklaştırıldı. Bunun üzerine, usule aykırı uygulamaya karşı Sakarya Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunan Koray, sendika üyeleri ve destek veren kurumlarla beraber basın açıklaması yaptı.

Eskişehir’de de Türk Ulaşım-Sen Eskişehir Şube Başkanı Dursun Gözen’in açığa alınması üzerine gar binası önünde Türk Eğitim-Sen, Türk Ulaşım-Sen ve BTS tarafından eylem yapıldı.

KESK Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nurettin Sönmez yaptığı yazılı açıklamada, 16 TCDD çalışanının açığa alınmasına tepki göstererek, 25 Kasım eyleminin başarılı olduğunu belirtti. Sönmez, yapılan eylemin yasa dışı olmadığını, ancak valiliğin ve bazı kamu yöneticilerinin baskılarıyla karşı karşıya kaldıklarını da ekledi.

(soL – Haber Merkezi)