Daha da yoksullaştık

Türk-iş "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nı açıkladı. Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin zorunlu ihtiyaçları için yapması gereken asgari harcama yılbaşına göre 98 YTL arttı.

soL (HABER MERKEZİ) Türk-İş'in ''Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması''na göre, bu ay 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 718 YTL'ye, yoksulluk sınırı da 2 bin 339 YTL'ye yükseldi.

Türk-İş'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, bir önceki ay 710 YTL 82 YKr olan 4 kişilik ailenin açlık sınırı, Temmuz ayında 718 YTL olarak hesaplandı. Ankara'da yaşayan 4 kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 1,01 arttı.

Yoksulluk sınırı (ailenin zorunlu ihtiyaçlarını asgari düzeyde karşılanabilmek için yapması gereken harcama tutarı) ise 2 bin 339 YTL'ye yükseldi.

Gıda harcamaları arttı
Gıdadaki 12 aylık artış ise yüzde 15,39 olarak hesaplandı. Dört kişilik bir ailenin sadece beslenmesi için yılbaşına göre 30 YTL daha fazla harcama yapması gerekirken, kira, ulaşım, elektrik, su, yakıt ve benzeri diğer zorunlu harcamalar da eklendiğinde yılbaşına göre yapılması gereken ek harcama tutarı 98 YTL'yi buluyor.

Açıklamada, araştırma sonucuyla ilgili şu değerlendirmeye yer verildi:

''Toplumun önemli bir bölümünü oluşturan ücretli çalışan, emekli, esnaf ve çiftçinin gelirleri hesaplanan bu tutarların altındadır. Dar ve sabit gelirli kesimlerin elde ettiği gelir ile 'insan onurunun gerektirdiği' harcama düzeyi arasındaki fark, geçim şartlarının olumsuzluğunu ortaya koymaktadır. Milyonlarca çalışanın elde ettiği asgari ücret yine açlık sınırının altında kalmaktadır. Temmuz ayından itibaren yürürlüğe giren günlük 16,77 YTL yeni asgari ücretle, değil insan onurunun gerektirdiği harcama düzeyini yakalamak, sağlıklı ve dengeli beslenebilmek bile mümkün değildir.''