ÇHD'den Halit Çelenk açıklaması

Çağdaş Hukukçular Derneği "Kurucu başkanlarımızdan, ağabeyimiz, yoldaşımız avukat Halit Çelenk'i kaybettik..." başlıklı bir açıklama yaptı.

Çağdaş Hukukçular Derneği'nin açıklaması şöyle:

"Kurucu başkanlarımızdan, ağabeyimiz, yoldaşımız avukat Halit Çelenk'i kaybettik..

“Ben bir savunmanım. Güzel insanları savundum. Halkını seven, onların "Bir orman gibi kardeşçesine" yaşaması için gencecik yaşamlarını veren insanları. Özgürlüklerini, yaşanmamış yemyeşil yıllarını ortaya koyan insanları. Hakça toplumsal bir düzene giden yola ışık saçan insanları savundum. Onlar bir çiçek gibi arı, taze ve renkliydiler. İnsan olmaktı suçları. İnsanları sevmekti, baskısız, sömürüsüz, özgür bir dünya istemekti. Her biri birer dünyaydı. İdealleri için öldüler, idam edildiler, hapis yattılar. Ben bu güzel insanları savunarak, onlarla beraber, insan sevgisini, barış dolu, özgür ve mutlu bir dünyayı savundum. Bu güzel insanları seviyorum. Bir yaşam bu sevgiyle geçti. Kendilerini tüm insanlığa adayanlara bir yaşam vermek çok mu?” Halit Çelenk

Halit Çelenk, yaşamı boyunca sendikal mücadelenin, devrimci muhalefetin ve halkın avukatlığını yaptı. Avukatların örgütlenmesi için mücadele etti. Sıkıyönetim mahkemelerinde, Devlet Güvenlik Mahkemelerinde, karakollarda, cezaevlerinde devletin ağır ve hukuksuz şiddeti altında mücadele edenlere omuz verdi.

Kayıplarını derinden hissettiğimiz bir kuşağın önde gelen temsilcilerindendi.

Kendisinden önce yitirdiğimiz Niyazi Ağırnaslı, İbrahim Açan ve Refik Ergün gibi, muhalefet ve örgütlenme mücadelesinin “meslek örgütü” ile sınırlı kalmasına izin vermeyen bu kuşak, bugün onurla sürdürmeye çalıştığımız Devrimci Avukatlar ve Çağdaş Avukatlar geleneklerinin de kurucularından sayılmalıdır.

Sağlık sorunları ile uğraştığı son yıllarda dahi, ilgisini ve desteğini meslektaşlarının üzerinden eksik etmedi. Genel kurullarda Çağdaş Avukatlar Grubu standlarında ve Çağdaş Hukukçular Derneği etkinliklerinde yanı başımızda oldu.

Bu kuşak müvekkillerini sokakta, karakolda, mahkemede, cezaevinde yalnız bırakmamayı bizlere öğreten kuşaktır. Gerektiğinde darağacına kadar onları terk etmeyecek olduğunu gösteren, avukatlığı bir iş değil bir mücadele arkadaşlığı olarak gören avukatların öncülerindendir Halit Çelenk.

Avukat Halit Çelenk’in uğrunda mücadele ettiklerine inanan büyük insanlık ailesinin başı sağolsun.

Karşısında mücadele ettiği kesintisiz saldırganlık ise asla kayıplarımızdan rahatlamamalıdır. Emaneti bizler devraldık. Mücadele bugüne kadar kesintisiz olarak sürdürüldüğü gibi bundan sonra da kaybettiklerimizin anılarıyla birlikte yükseltilerek sahiplenilecektir.

Yoksulların, ezilenlerin, direnenlerin ve devrimcilerin avukatlığı, zulüm sürdükçe zalimin karşısında var olacaktır.

Saygılarımızla.

Çağdaş Hukukçular Derneği
Genel Merkezi

(soL - Haber Merkezi)