Çek emekçiler ayağa kalktı

Çek emekçiler Orta Avrupa'da son yılların en geniş katılımlı grevini düzenleyerek sokakları doldurdu.

soL (HABER MERKEZİ) Çek Cumhuriyeti'nde, hükümetin reform adı altında hayata geçirdiği çalışanlara yıkım getiren uygulamalara karşı 900 bin emekçi grevdeydi. Çek-Moravya Sendikalar Konfederasyonu'nun öncülüğünde gerçekleşen ve emekçilerin sokakları doldurduğu grev, son yıllarda Orta Avrupa'da gerçekleşen en büyük gösterilerden biri oldu.

Salı günü gerçekleşen 1 saatlik genel greve, ulaşımdan sağlık emekçilerine yüzbinlerce çalışan katılırken, Çek Cumhuriyeti'nde hayat durdu. Hükümetin enflasyonu artıran, emeklilik yaşını kamuda ve özelde 65'e çıkaran reform paketini protesto eden emekçiler, "Kamuoyunun hükümetin, özellikle kamusal hizmetlerde gelecekteki planlarının ve bunların aile bütçelerine etkisinin farkında olmasını umuyoruz" dediler.

Emekçilerin beşte biri grevdeydi
Konfederasyon adına yapılan açıklamalarda, hükümet kamu bütçesi reformunu tekrar gözden geçirmeye davet edilirken, uygulanan 'reformların' zenginlerin daha fazla gelir elde etmesine, emekçilerin ise daha fazla vergi vermesine neden olduğu vurgulandı.

Çek Cumhuriyeti'nin sağcı hükümeti ise, ülke çalışanlarının yaklaşık beşte birini kapsayan grevi "politik" olarak değerlendirerek,grevin sol muhalefetten kaynaklandığını söyledi.