Çaykur mücadelesine İstanbul'dan selam

Türkel'in eylemine bir destek de İstanbul'dan geldi. Eylemde Rize'de süren mücadelenin tüm emekçilerin mücadelesi olduğu vurgulandı.

soL (HABER MERKEZİ) Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel'in Rize'de Çaykur karşısında sürdürdüğü oturma eylemi sekizinci güne girerken, İstanbul'dan eyleme destek geldi.

Türk-İş'e bağlı sendikaların İstanbul'da faaliyet gösteren genel merkez ve şubelerinin yöneticileri ve Tek Gıda-İş Sendikası üyesi emekçiler, Sarıyer'deki Çaykur İstanbul Bölge Müdürlüğü önünde toplanarak bir eylem yaptı. Eyleme Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin de katılırken, emekçiler önce Güngören'deki saldırılarda hayatlarını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulundu.

Saygı duruşunun ardından bir açıklama yapan Büyükkucak, Türkel'in bir demokrasi mücadelesi verdiğini ifade ederken mücadelesinde yalnız olmadığını göstermek için biraraya geldiklerini kaydetti. İşçilerin kendi sendikalarını seçme hakkına sahip olmaları gerektiğini belirten Büyükkucak konuşmasında ''arkasını siyasal iktidara dayamış bir sendikanın güç bulmaya çalıştığını'' vurguladı.

"Mücadele tüm işçilerin mücadelesi"
Eylemde, Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Öztaşkın da bir konuşma yaptı. Öztaşkın 55 yıldır Tek Gıda-İş Sendikası üyesi olan Çaykur işçilerinin baskıyla Hak-İş'e bağlı Özgıda-İş Sendikası'na üye yapılmaya çalışıldığını kaydetti. Öztaşkın konuşmasında ''Siyasal iktidarın kendisine yandaş medya, yandaş siyasetçi, yandaş bürokrat ve yandaş sendika yaratmak istediğini'' ifade ederken, bunun demokrasi ve özgürlüklerle bir ilgisinin bulunmadığını belirtti. Çaykur'da bir yıldır direnen işçileri de kutlayan Öztaşkın, Rize'de 8 gündür oturma eylemi yapan Türkel'in mücadelesinin Türkiye'deki tüm işçi sendikalarının, emekçilerin özgürlük ve sendikal hak mücadelesi haline geldiğini vurguladı. Öztaşkın açıklamasında şu sözlere yer verdi: "Politik baskılarla antidemokratik yönetim anlayışını kabul ettirmek isteyen siyasal iktidar sendikal hareketle bir hesaplaşma içindedir ve asıl niyet sınıf sendikacılığını, kendilerinin cemaat disiplini altına sokma gayretidir.Türkiye'de emek cephesinin, işçi sınıfının hak ve çıkarlarını savunan, gerçek demokrasiye inanan herkesin ve her kesimin bu gün Sayın Türkel'in mücadelesinde safa geçmek, destek vermek sorumluluğu vardır." Öztaşkın, baskıların amacına ulaşamayacağını ve Çaykur emekçilerinin Tek Gıda-İş Sendikası ve Türk-İş çatısı altında toplu sözleşmelerini imzalayacaklarına inandıklarını söyledi.