Çanakkale'den yola çıkan eğitim emekçileri Eskişehir'e varmak üzere

4+4+4’e karşı Ankara’da yapılacak mitinge katılmak üzere Çanakkale’den yola çıkan Eğitim-Sen’li emekçiler, bugün Bilecik'teydi. Kafile Bilecik'ten ayrılarak Eskişehir'e doğru hareket etti.

Güncelleme 13:00

Yürüyüş kolu bugün saat 12.30'da Bilecik'te Vali Konağı önünde bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasının ardından otobüslere binen grup, Eskişehir'e doğru yol alıyor. Saat 14.00'da Eskişehir'de Gar önünde bir basın açıklaması yapılacak.


Güncelleme 16:43

15.30'da toplanan yürüyüş kolu ve 4+4+4'e karşı çıkan Yalovalılar, Uğur Mumcu Parkı'na yürüyerek burada bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamanın ardından Bursa'ya gitmek üzere otobüslere binen yürüyüş kolu, saat 17.30'da Bursa Kent Meydanı'nda Bursalılarla buluşacak.


Güncelleme 13:55

Yürüyüş kolu bugün Kocaeli'nde saat 12.30'da Merkez Bankası önünde buluşarak İnsan Hakları Parkı'na yürüdü ve burada basın açıklaması yaptı.

Otobüslere binerek Yalova'ya doğru yola çıkan yürüyüş kolu bugün saat 15.00'da Yalova'da basın açıklaması yapacak.


Güncelleme 18:28

Yürüyüş kolu bugün İstanbul'daydı. "4+4+4'e Karşı 4 Koldan Ankara'ya Yürüyüroz" diyen BES ve Eğitim-Sen üyeleri Kartal Ahmet Şimşek Koleji önünde toplandı. Siyasi partilerin de desteği ile yürüyüşe başlayan eğitim emekçileri Kartal Meydanı'na gelerek bir açıklama gerçekleştirdi. Kartal Meydanında konuşma yapan Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız şunları söyledi:

"Dört koldan Ankara'ya başlattığımız 4+4+4'e karşı olan yürüyüşümüz her yerde coşkuyla karşılanıyor. Bugün 12 Eylül 2012 32 yıl önce Kenan Evren neyse Tayyip Erdoğan da odur. Aralarında ki tek fark Kenan Evren üniformalıydı Tayyip Erdoğan takım elbiseli. Bugün gazeteciler öğrenciler aydınlar AKP'nin zorba rejimi yüzünden tutuklu veya gözaltı halinde. Kürt ve Alevi sorununda kan siyaseti yapan AKP aynı şekilde 60 aylık çocukları henüz çok erken olmasına rağmen bu baskı yöntemleriyle zorla okula başlatmaktadır. Okula başlayan çocuklarımız ilk 4 yılı tamamladıktan sonra sermayeye ucuz iş gücü olarak sunulmaktadır. Bunlarında ötesinde açtığı İmam Hatip liseleri ile yetinemeyen AKP seçmeli derslerle tüm eğitim sistemini dinci ve gerici bir hale sokmaktadır."

Siyasi partilerin desteği ile yola çıkan eğitim emekçileri Kartal Stadından uğurlandı.

Daha sonra Gebze'ye geçen yürüyüş kolu saat 16.30'da evlendirme dairesi önünde toplanarak Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü ve burada basın açıklaması yaptı.

Yürüyüş kolu bu geceyi Gebze'de geçirecek.


Güncelleme 17:43

4+4+4 düzenlemesine karşı eşit, parasız, bilimsel, ana dilde eğitim talebiyle 15 Eylül’de Ankara’da gerçekleştirilecek mitinge gidecek dört yürüyüş kolundan biri Çanakkale’den yola çıkarak Edirne'ye ulaştı.

Edirne'de, aralarında Eğitim-sen, Disk ve TKP, ÖDP ve Gençlik Muhalefeti'nin bulunduğu kalabalık bir grup yürüyüşçüleri Edirne Belediyesi önünde karşıladı. Buradan kortejler halinde yürüyüşe geçen grup sloganlarla saraçlar caddesine ilerledi. Daha sonra saraçlar caddesinde Eğitim-Sen genel başkanı Ünsal Yıldız bir konuşma yaparak 4+4+4 eğitim modeliyle AKP iktidarının neler amaçladığını anlattı.

Yıldız konuşmasında şunları dile getirdi:

"AKP iktidarının toplumun geniş kesiminin tepkisine rağmen yasalaştırdığı 4+4+4 modeli, gerici bir toplum modeli örmeyi hedefliyor. Okul öncesi eğitim çağındaki çocuklarımızı hiçbir bilimsel veriyi dikkate almadan okula başlatan AKP, genel olarak eğitimin içeriğini bilimsellikten uzak, dindar nesil hedefine uygun hale getiriyor.

AKP iktidarı 4+4+4 modelinin yasalaşması sürecinde yaptığımız hiçbir uyarıyı dikkate almazken, pedegojik alt yapıya dair de hiçbir planlama yapmadı. 66 aylık çocuklar okula başlarken okullarımızın da bu çocukların okuması için uygun olmadığını görüyoruz. AKP'nin 4+4+4 modeli görüldüğü gibi bilimsellikten tamamen uzak bir modeldir. Bu model çocuk yaşta işçiler ve çocuk gelinler doğurmaya gebedir.

Bizlerde eğitim emekçileri olarak 4+4+4 modelinin karşında durarak çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmak, eğitimde piyasacılığın, gericiliğin önüne geçmek, eşit, bilimsel, anadilde eğitim için Ankara'ya yürüyoruz."

Edirne halkının alkışlarla destek verdiği eylemden sonra Lüleburgaz'a geçildi. Lüleburgaz'da Tasşköprü meydanında buluşuldu ve 100 kişiyle Kongre Meydanı'nda basın açıklaması yapıldı.

Basın açıklamasının ardından yürüyüş kolu otobüslerle Tekirdağ'a uğurlandı.


Güncelleme 13:10

Saat 12.30'da Keşan'da Hükümet Konağı'nın karşınında bulunan Cumhuriyet Meydanı'nda Keşanlılarla buluşan yürüyüş kolu basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasının ardından otosbüslere binilerek Edirne'ye doğru yola çıkıldı.


4+4+4 düzenlemesine karşı eşit, parasız, bilimsel, ana dilde eğitim talebiyle 15 Eylül’de Ankara’da gerçekleştirilecek mitinge gidecek dört yürüyüş kolundan biri Çanakkale’den hareket etti.

Yola çıkmadan önce, Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Yıldız açıklamasına, 4+4+4 kademeli eğitim düzenlemesinin eğitim biliminin, ülkenin ve çocukların ihtiyaçlarından çok, AKP’nin siyasal ve ideolojik hedefleri doğrultusunda hazırlanıp yasalaştığını söyleyerek başladı. Yıldız, 4+4+4’e ilişkin itiraz noktalarını sıraladığı açıklamasında, 4+4+4 ile okul kapılarının kaosa açıldığını ve bunun sorumlusunun AKP iktidarı olduğunu vurguladı.

Yıldız: Çalışmalarımız büyüyecek ve yaygınlaşacak
Yıldız açıklamasında ayrıca şu sözlere yer verdi:

“ ‘Okulumu geri istiyorum’, ‘5 yaşındaki çocuğumu okula göndermiyorum’, ‘Herkese eşit, parasız, laik, bilimsel ve anadilinde eğitim’ gibi talepler çerçevesinde basın açıklamaları, imza kampanyaları vb. etkinliklerle 4+4+4 dayatmasına karşı tüm ülke çapında bir süredir sürdürdüğümüz çalışmalar, Eylül ayından itibaren daha da büyüyerek ve yaygınlaşarak devam edecektir. AKP’nin eğitim biliminin en temel ilkelerini göz ardı ederek hayata geçirmeye çalıştığı 4+4+4 dayatmasına karşı tepkilerimizi, tüm Türkiye çapında kitlesel ve yaygın eylem ve etkinliklerle göstermeye kararlıyız.”

“AKP yasanı al başına çal!”

Açıklamanın ardından emekçiler, “AKP yasanı al başına çal”, “Parasız eğitim, parasız sağlık” sloganları atarak yola çıkacakları Çanakkale İskelesi’ne doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe Çanakkale kolundan katılmak üzere yola çıkan emekçiler, destek verenler tarafından iskeleden sloganlar ve alkışlar eşliğinde uğurlandı.

Katılımın Çanakkale ölçeğinde yüksek olduğu açıklama ve yürüyüşe, Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız ve Eğitim-Sen üyesi emekçilerin yanı sıra, DİSK Genel-İş Şube Başkanı Erdinç Uslan, CHP Çanakkale Milletvekilleri Ali Sarıbaş ve Serdar Soydan, TKP, Halkevleri, HDK katılarak destek verdi.

Şu an Keşan'a doğru yürüyen 30 kişilik yürüyüş yolu, Keşan'da bir basın açıklaması yapacak.

(soL - Çanakkale)