Birleşik Metal-İş görüşmelere hazırlanıyor

Sendika yaptığı toplantılarla işçileri bilgilendirirken, toplu iş sözleşmelerinin zorlu geçeceğini kaydediyor.

soL (HABER MERKEZİ) Birleşik Metal-İş Sendikası, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile önümüzdeki günlerde başlayacak 2008-2010 dönemi grup toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesinde işçilerle toplantılar yapıyor.

Sendikanın Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, Gebze'deki Anadolu Isuzu fabrikasının yemekhanesinde işçilerle biraraya geldi. Göktaş, toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesi örgütlü bulundukları fabrikaları ziyaret ederek işçilere sözleşme kapsamına ilişkin bilgi verdiklerini kaydederken, MESS'e sunulacak sözleşme taslağını sendika üyeleriyle birlikte hazırladıklarını ifade etti.

Metal iş kolu sömürü cenneti

Göktaş, Türkiye genelinde sendikalarına üye 90 bin işçiyi ilgilendiren görüşmelerin ağustos ayında başlayacağını belirtirken, ortaya çıkacak tablonun bütün metal iş kolunu etkileyeceğini, bu nedenle de çok önemli olduğunu vurguladı. Metal iş kolunun son yıllarda çok büyüdüğünü ve ekonominin lokomotifi olduğunu ifade eden Göktaş, metal iş kolunda çalışanların sayısının 10 yıl içinde yüzde 45 artmasına rağmen, ücretin üretimdeki payı yarı yarıya düştüğünü kaydetti. Göktaş açıklamasında şu sözlere yer verdi: "Metal işvereni ucuz iş gücü sömürüsüyle kârlarını katlamaktadır. Ekonomideki kötü gidişatın yükünü de hükümet ne yazık ki sermayenin sırtından alıp, başta işçiler olmak üzere tüm toplumun sırtına yıkmıştır. Metal işçilerini bekleyen en önemli tehlikelerin başında da esneklik dayatması gelmektedir. Esneklik, sermaye açısından işçileri köle gibi çalıştırmaktır. Biz sendika olarak buna karşı mücadele edeceğiz."


"Görüşmeler zorlu geçecek"

MESS'le yapacakları grup toplu iş sözleşmelerinin zorlu geçeceğini belirten Göktaş, ''Ortak mücadelede hedeflerimiz düşük ücretlilere iyileştirme, sömürüye son verilmesi, insanca yaşamaya yetecek ücret zammı, işe giriş ücretlerinin yükseltilmesi, enflasyona endeksli zamları engellemek ve esnek çalışma sistemi olacak" dedi.

Sendika tarafından yapılan açıklamada, hazırlanan toplu iş sözleşmesi taslak metninin dün grup iş sözleşmesinde yer alan ve örgütlü olunan tüm işyerlerinde öğle yemek araları, vardiya giriş ve çıkışlarında üyelerinin onayına sunulacağını açıkladı.