'Bilişim Sektöründe Örgütlenme' paneli

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde, IBM'deki bilgisayar mühendislerinin örgütlenme sürecine ilişkin düzenlenen panelde, ülkemizden ve Avrupa'dan sendikacılar deneyim ve görüşlerini işçilerle paylaştılar.

soL (HABER MERKEZİ) Toplusözleşme hakkı ve ücretlerinde iyileştirme isteyen Tez-Koop-İş Sendikası'na bağlı 256 IBM Türk çalışanının mücadelesini duyurmak ve sendikal mücadele deneyimlerini paylaşmak için, Yıldız Teknik Üniversitesi'nde, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ve Tez-Koop-İş tarafından, "Bilişim Sektöründe Örgütlenme" başlıklı bir panel düzenlendi.

Panele, konuşmacı olarak, Cumhuriyet gazetesi çalışma hayatı yazarı Şükran Soner, Uni Global Sendikası IT Örgütlenme Başkanı Gerhard Rohde, LBC Sendikası IT Örgütlenme Yöneticisi Cohen Dries, Tez-Koop-İş Sendikası Başkanı Gürsel Doğru ve EMO İstanbul Şube Başkan Yardımcısı Kurtuluş Kaya katıldılar.

Mühendisler eşitsizliğe maruz kalıyor
Tez-Koop-İş Başkanı Doğru, konuşmasında, 2821 ve 2822 Nolu yasaların engellenmeye çalışıldığına işaret ederek, bilişim sektöründeki pazar paylaşım sürecinin işçilerin haklarından kesintilere neden olduğunu söyledi. IBM çalışanlarının örgütlenme ve hak mücadelesinin, bilişim sektöründeki diğer firmalar için önem atfettiğine değinen Doğru, bilişim sektöründe kalifiye işgücünün, niteliksiz işgücüne karıştığını, işçilerin sigorta priminin asgari ücret üzerinden yatırıldığını, aynı işi yapan işçilerin ücretlerinde eşitsizlik olduğunu ve mühendislerin mavi yakalı işçilerle patron arasında yönetici katmanında görüldüğünü ve bu durumun mücadeleye darbe vurduğunu dile getirdi.

Bilişim, eğlence ve medyada örgütlenme şart
Cumhuriyet gazetesi yazarı Şükran Soner, çok uluslu şirketlerin emperyal hegemonyasında, bilişim sektörü çalışanlarının, sistem açısından kritik bir yerinin olduğuna dikkat çekti. Soner, eğlence sektörü çalışanlarının ve gazetecilerin, ideoloji aktardıkları için, bilişim sektörü gibi kritik bir noktada durduklarını, bu sektörlerde çalışanların, "sosyal damping" yaşanan, işgücünün sömürüldüğü ülkelerde, mutlaka örgütlü olmalarının gerektiğini vurguladı.

Uluslararası dayanışma
Uni Global Sendikası IT Örgütlenme Başkanı Gerhard Rohde, sendikanın bilişim, bankacılık ve posta hizmeti alanında yaptığı çalışmaları aktardı. Rohde, IBM çalışanlarının örgütlenme mücadelesini desteklediklerini, IBM şirketi yönetimine 300 mesaj yolladıklarını belirtti. Rohde, Tez-Koop-İş Sendikası'nın yardım çağrısına destek verecek diğer sendikalara aracı olduklarını da sözlerine ekledi.

LBC Sendikası IT Örgütlenme Yöneticisi Cohen Dries de, Belçika'daki deneyimlerini örnekleyerek, 2003'te IBM'le sözleşme imzaladıklarını, ama bunun uzun mücadeleler sonucun gerçekleşebildiğini söyledi.