Bilgi’de işten çıkarmalara karşı direniş

Bilgi Üniversitesi'ne işçi kıyımı devam ediyor. İşten çıkarmalara ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik saldırılara karşı 42 gündür oturma eylemi yapan üniversite çalışanları, dün de Santral Kampus'ta bir eylem gerçekleştirdi.

Uzun süredir çalışanların sendikal mücadelesi ile gündemde olan Bilgi Üniversitesi’nden sık sık işten çıkarma haberleri de geliyor. Son olarak sendikanın düzenlediği “ders”e katılan Ali Özcan’ın işten atılmasıyla tırmanan işçi kıyımına karşı toplanan imzaları teslim etmek üzere dün Santral Kampus’ta bir eylem yapıldı.

Sosyal-İş Sendikası’nın örgütlenme çalışması yürüttüğü Bilgi Üniversitesi’nde çalışanlar, her geçen gün yaşanan işçi kıyımlarına karşı topladıkları imzaları teslim etmek üzere bugün Rektörlük binası önünde eylem düzenledi. Günlerdir işten çıkarılan işçilerin oturma eylemi yaptığı Bilgi Üniversitesi’nde, işten çıkarmalara karşı toplanan imzaların Rektörlüğe teslimi için yapılan basın açıklamasının ardından Prof. Dr. Büşra Ersanlı tarafından da bir ders yapıldı.

Çalışanlar karşılarında avukatı buldu
İmzaları Rektörlüğe teslim etmek isteyen sendika yetkilileri karşılarında Rektörü değil üniversite avukatını buldular. Rektörlük sendikayı yok sayan tutumunda ısrar ederken, işten çıkarmalar da devam ediyor. Son olarak temizlik işçisi Ali Özcan, sendikanın düzenlemiş olduğu ve Murat Belge’nin “sendika” başlığında ders verdiği etkinliğe katılmış, ertesi gün işten çıkarılmıştı.

Sosyal-İş: Akademik özgürlük insanca çalışma
Sosyal-İş Sendikası istanbul Şube Sekreteri Mahsun Turan tarafından okunan basın açıklamasında, akademik özgürlük ve insanca yaşam talebi öne çıktı. İdari personelin ve destek hizmetleri personelinin başta sendikalaşma hakkı olmak üzere, temel haklarının gasp edilip çalışma koşullarının her gün ağırlaştırılmakta olduğunu vurgulayan Turan, ücretlerin ve sosyal hakların kâr elde etmek için keyfi bir şekilde kısıtlandığını belirtti.

Bilgi çalışanlarına yönelik baskıcı ve keyfi yönetim anlayışını reddedenlerin imzalarını Rektörlüğe teslim etmek için toplandıklarını söyleyen Turan, sendikal faaliyetlere katılanların “küçülme” gerekçesi ile işten çıkarıldıklarını kaydetti. Üniversitenin, insan hakları ve evrensel değerler ışığında şekillenen bir kurum olduğunun altını çizen Turan, Bilgi Üniversitesi’nde temel insan haklarının, örgütlenme ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini dile getirdi.

Turan, basın açıklamasının sonunda "Sosyal-İş Sendikası ve Bilgi Üniversitesi çalışanları olarak, demokratik ve şeffaf bir yönetim anlayışının tesis edilmesi, örgütlenme ve ifade özgürlüğümüze saygı gösterilmesi, işten atılan arkadaşlarımızın işe geril alınması için tam 42 gündür oturma eylemi yapıyoruz” dedi. Topladıkları imzaları Rektörlüğe ileteceklerini kaydeden Turan, konuşmasına şu sözlerle son verdi: "Çözüm için adım atılmadığı takdirde eylem ve etkinliklerimizi, büyüterek, çeşitlendirerek ve sonuç alana kadar sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz."

Akademisyenler, idari personel, işten çıkarılanlar ve öğrencilerin destek verdiği basın açıklamasının ardından, Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın katılımcı olduğu “açık hava ders”i yapıldı.

(soL – Haber Merkezi)