Bilgi Üniversitesi'nde işten atılan işçilere destek eylemi

Bilgi Üniversitesi’nde işten çıkarılan işçilere destek için basın açıklaması ve oturma eylemi gerçekleştirildi. DİSK’e bağlı bir çok sendika ve siyasi partiler de işçilere destek olmak için Bilgi Üniversitesi’ndeydi.

Bianet’in haberine göre, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde işten atılan destek personelleri için Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı birçok sendikanın da katıldığı bir oturma eylemi yapıldı.

Üniversiteden bir hafta önce 13, daha sonra 10 destek personeli Dolapdere kampüsündeki bir binanın hizmet dışı kalacak olması gerekçesiyle işten çıkarıldı.

Santral Kampüsü'nde gerçekleşen eyleme, üniversitede çalışmaya devam eden personeller ve direnişteki Türk Hava Yolları işçileri de katıldı. Sloganlarla rektörlük önüne yürüyen grup burada protestolarına devam etti.

"82 günlük mücadelemizi hatırlatıyoruz"
Sosyal-İş Sendikası İstanbul Şube Başkanı Mustafa Ağuş'un okuduğu basın açıklamasında, üniversite yönetiminin yapılan çağrıya yanıt vermediği gibi, 10'a yakın personeli daha işten çıkardığı belirtildi.

Üniversite yönetimine "Bilgi'yle direniş başlasın!" diyerek bir kez daha çağrıda bulunulan açıklamada şu sözler yer aldı:
"İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde bir işçi kıyımı yaşanıyor. İşçileri, işsizliğin kucağına bırakan bu kıyım, öğrencilere, akademik ve idari personele daha olumsuz, sağlıksız ve güvensiz bir çalışma ve eğitim öğretim ortamı olarak geri dönüyor.

"Bilgi'de işten çıkarılanlar işe geri alınıncaya kadar, işçi kıyımına son verilinceye kadar, sendikal haklarımıza saygı gösterilene kadar direnişimizi sürdüreceğimizi ilan ediyoruz. Üniversite yönetimine 2010'da üç arkadaşımızı işten çıkardıklarında gerçekleştirdiğimiz 82 günlük mücadelemizi anımsatıyoruz."

DİSK Genel Başkanı Erol Ekici de, sendikalaşmanın hak olduğu bir ülkede, böyle haksız hukuksuz işten atılmalar yapılan bir kurumda öğrencilere nasıl hukuk öğretileceğini anlamadığını söyledi.

"Sendikalaşmaya adım atan arkadaşlarımızın işten atılmalarla, sürgünlerle, tehditlerle karşı karşıya kaldıklarını görüyoruz. İleri demokrasiden söz edilen bir ülkede, ileri demokrasinin nimetlerinden faydalanmak isteyenlerin haklarını kullandığında başına gelen şey işten atılmak olmamalıdır."

"Bu korku duvarını yıkmaz istiyoruz"
İşten çıkartılan destek personellerinden Mehmet Işık, yöneticilerin şahsi işlerini bile hiçbir mükâfat almadan yaptıklarını söyledi.

İşten çıkarılan Beyhan Demir ise, "Kalan arkadaşlarımızın da üniversitenin zam politikasından, işleri sürdürme biçiminden, mesai saatlerinden memnun olmadıklarını biliyoruz. Burada durma gerekçelerimizden ilki, çalışmaya devam eden arkadaşlarımızın üzerindeki korku duvarını yıkmak ikincisi de gasp edilen haklarımıza sahip çıktığımızı göstermek" dedi.