Beyazıt'ta ODTÜ ve YÖK eylemi

Üniversitelerin sermaye tarafından yönetilmesinin yolunu açan, akademisyen emeğini işsizliğe, ucuzluğa ve köleliğe mahkûm eden AKP hükümetinin yeni YÖK Yasa Tasarısı'na ve ODTÜ’lü öğrencileri kınayan rektör açıklamalarına tepki gösteren binlerce üniversiteli bugün Beyazıt Meydanı’nda bir araya geldi.

Üniversitelerin ticarileşmesine karşı çıkan binlerce kişi "Üniversite AŞ’ye, YÖK Yasa Tasarısı’na geçit yok" sloganlarıyla Beyazıt Meydanı’nda toplandı. Polisin geniş önlem aldığı protestoya çeşitli kitle örgütleri ve sendikalar destek verdi.

İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel ile BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü’nün de destek verdiği protestoda "Her yer ODTÜ her yer direniş" sloganı atan üniversiteliler, Ankara'da yaşanan olaylarda öğrencileri kınayan bir açıklama yayınlayan İstanbul Üniversitesi yönetimine de tepki gösterdi.

Sendika.org’un haberine göre, Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız’ın eyleme katılanları selamlamasının ardından İstanbul Eğitim-Sen 6 No'lu Şube (Üniversiteler Şubesi) Başkanı İsmet Akça söz aldı. Akça, yeni YÖK Yasa Tasarası'nın üniversiteyi piyasalaştırma sürecinin son adımı olarak değerlendirdi ve Yeni YÖK Yasası'na karşı mücadele edeceklerini ifade etti. ODTÜ'de yaşanan polis saldırısını da protesto eden Akça, Erdoğan'ın ODTÜ'lü akademisyenlere yönelik sözlerini, AKP'nin akademiye yönelik bir gözdağı olarak değerlendirdi.

Akça'nın ardından üniversiteliler adına Ezgi Taş bir konuşma yaptı. Taş, Erdoğan'ın yanında yer alarak ODTÜ'deki eylemi kınayan üniversite rektörlerine karşı çıkan üniversitelileri selamladı. Yeni YÖK Yasa Tasarısı'na izin vermeyeceklerini belirten Taş, "Parasız, kamusal, bilimsel, anadilde ve demokratik üniversite mücadelesini sürdüreceklerini dile getirdi.

Taş'ın ardından öğretim elemanları adına söz alan Mehmet Kara, ODTÜ'deki eylemcileri kınayan 11 üniversite tarafından yapılan açıklamalara katılmadıklarını, ODTÜ'lü üniversitelilerin yanında olmanın demokrasi tarihi açısından önemli bir sorumluluk olduğunu söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından eylem son buldu.