Bebek ölümlerine protesto

Sağlık Bakanlığı önünde düzenlenen eylemde bebek ölümleri ve AKP'nin sağlık politikaları protesto edildi.

soL (HABER MERKEZİ) KESK Genel Merkezi, KESK Ankara Şubeler Platformu, Halkevleri, TKP, ÖDP üyelerinin katılımıyla Sağlık Bakanlığı önünde gerçekleştirilen eylemde, Zekai Tahir Burak Kadın Doğum Hastanesi'ndeki bebek ölümleri ve AKP'nin sağlık politikaları protesto edildi.

Dün öğle saatlerinde Ziya Gökalp Caddesindeki Eğitim-Sen Şubesi önünde toplanan yaklaşık 250 kişi, slogan atarak Sağlık Bakanlığı önüne yürüdü. Katılımcılar adına ortak açıklamayı KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hasan Karakaya yaptı.

Çocuklarımız "sosyal ve siyasal" cinayet kurbanı
AKP hükümetinin uyguladığı neo-liberal ve muhafazakar politikalarının gerçek yüzünün bir bir ortaya döküldüğünü belirten Karakaya, Konya'da kaçak kuran kursunda kız çocukların, Ankara'nın göbeğinde yeni doğmuş bebeklerin "sosyal ve siyasal" cinayetlerin kurbanı olduğunu ifade etti.

Bir ülkenin gelişmişlik düzeyinin en önemli göstergelerinden birisini oluşturan anne-bebek ölüm oranında, AKP hükümetinin sağlık alanında uyguladığı neo-liberal piyasacı modelle birlikte gelecek için alarm zillerinin çaldığına dikkat çeken Karakaya, yılda 26 bin doğum gerçekleşen hastanede yaşanan bebek ölümlerinin, geçen 2 yılda Edirne, Kayseri, Manisa'da yaşanan bebek ölümlerinden ders çıkarılmadığını gösterdiğini söyledi.

Sağlıkta "ticarileşmenin" sonuçları
''Sağlıkta Dönüşüm Programı''nın eşitsizliğe, hizmete ulaşamamaya ve bebek ölümlerine yol açtığının altını çizen Karakaya, yoksullara, dar gelirlilere dönük ucuz hizmet anlayışı nedeniyle

&bull Performansa dayalı döner sermaye uygulamasıyla ticari işletmelere dönüştürülmeye çalışılan hastanelerde, kar amacı doğrultusunda hijyene dikkat edilmeden kapasitenin üzerinde hasta kabul edildiğini,

&bull Hastane dezenfeksiyonu yerine sıradan temizlik anlayışı ile bu hizmetin taşeronlaştırıldığını,

&bull Yoğun bakım ünitelerinde 2 bebeğe 1 hemşire düşmesi gerekirken bu sayının 20-30 bebeğe çıkabildiğini,

&bull Uzun süredir kamu hastanelerine yatırım yapılmadığını, hatta kamu hastanelerinin yeni hazırlanan yasalarla özelleştirilme sürecine sokulduğunu ifade etti.

Sorumlular istifa etmeli
Hükümetin, olumsuzlukların sorumluları olarak sağlık emekçilerini, hastaneyi ve hastane çalışanlarını göstermeyi denediğini belirten Karakaya, piyasacı-paralı sağlık sistemini uygulamakta ısrar eden başta Sağlık Bakanı olmak üzere, sorumluluğu olan tüm yöneticileri istifa etmeye çağırdı.

Karakaya son olarak, bebek ölümleriyle ilgili olarak Türk Tabipleri Birliği ve sağlık alanındaki sendikalardan oluşacak bilimsel bir heyetin inceleme yapması ve kamuoyunu bilgilendirmesi gerektiğini belirtti.