Bank-Sen: Dönmediğimiz sürece ölmeyeceğiz de

Devrimci Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu bir açıklama yayınlayarak TEKEL işçilerinin yanında olduklarını söylediler.

Devrimci Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası (Bank-Sen) TEKEL işçilerinin direnişiyle ilgili bir açıklama yayınlayarak direnişin sonuna kadar yanında olacaklarını ifade ettiler.

Açıklamada, kamunun en karlı şirketlerinin başında gelen Tekel'in önce bilinçli bir politikayla küçültüldüğü, sonrasında zarar ettiği gerekçesiyle satıldığı hatırlatılarak "British Amerikan Tobacco, Tekel’in 4 yıllık karı tutarındaki bir bedelle 17 dk içinde Tekel’i satın aldı. Üretim mi yaptı? Hayır. Sigara fabrikalarını kapatıp, tekelin pazarını ele geçirdiler. Şimdi tekel onlar. Ülkenin kaynakları yağmalanırken, tekel işçisine reva görülen ise 4-c olacaktı. 4-c, tekel işçilerinin 10 ay çalışıp 2 ay ücretsiz izin yapmalarına, şu anki ücretlerinin üçte birini almaya ve birikmiş ikramiyeleri ile özlük haklarını kaybetmelerine neden olacaktı. Ta ki Tekel işçisi kardeşlerimizin, Aralık ayı ortasında Ankara’da direnişe başlayıncaya kadar" denildi.

İşçilerin direnişine dönük her türlü saldırının denendiği fakat bu saldırılarak karşılık TEKEL direnişinin büyüdüğü ve dayanışmanın arttığı belirtilen açıklamada “Ölmek var, Dönmek yok” sloganıyla yola çıkan tekel işçileri, dönülmediği zaman ölünmeyeceğini ve aksine en doğal hakları insanca yaşamaya doğru adım atıldığını bugüne kadar gösterdiler. Hükümet kısmi iyileştirmelerden bahsetmeye başladı. Tekel işçilerinin hakkını almasına ve ülkenin kazanımına az kalmıştır. “Genel Grev”’e hazırlanma zamanıdır. Açıkçası tekel işçilerinin kararlı direnişi ve inadı olmasaydı, bu aşamaya gelmek mümkün değildi. Direnişte geçen 48 gün önümüzdeki yolu işaret etmiştir" ifadeleri kullanıldı.

"Direniş başlamasaydı, 4-c tartışılmayacaktı, 17 Ocak mitingi olmasaydı, tutum değişikliği olmayacaktı. “Genel Grev” hazırlıkları olmasaydı, iyileştirmelerden bahsedilmeyecekti" denilen açıklamada şimdi sıranın Türk-İş'e geldiği ve Türk-İş'in alacağı tutumun kritik olacağı vurgulandı.

Açıklamanın sonunda "Türk-İş’in kararıyla ya işçiler ya da hükümet memnun olacak. “İşçi düşmanı AKP”’yi sevindirmek, bu ülkenin onurlu insan ve kurumlarının içlerine sindiremeyecekleri bir durumdur. Devrimci Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası ( BANK-SEN ) olarak sonuna kadar tekel işçilerinin yanındayız. Tekel işçisi kardeşlerimizin talepleri karşılanmadığı durumda, tüm banka-sigorta-finans çalışanlarını 3 Şubat ( veya konfederasyonların belirleyeceği ileri bir tarihteki ) genel eylem ve grevine hazırlanmaya çağırıyoruz. Sendikamız, genel eylem ve grev doğrultusunda tüm olanaklarını seferber edecektir" ifadeleri kullanıldı.