Bakanlıktan 'geçici görev' sürgünü

Türkiye Yol- İş Sendikası üyeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın geçici görevlerle sendika üyelerinin farklı illere gönderilmesine tepki göstererek sendika binasında basın toplantısı düzenledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda çalışan Türkiye Yol- İş Sendikası üyeleri, bakanlık tarafından 'geçici görevler' ile farklı şehirlere gönderilmelerine tepki gösterdi.

Sendika binasında yapılan basın toplantısında konuşan Yol-İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağar, “Sendikamız üyesi işçilerin sürgüne gönderilerek, emekliliğe zorlanması, Erdoğan Bayraktar’ın’ın Çevre ve Şehircilik Bakanı olması ile birlikte gündeme gelmiştir” dedi.

Bakanlığın çalışanlara 36 il içerisinden görev yeri seçmelerini istediğini belirten Ağar, hukuk dışı yöntemlerle altı ay süresince başka illere geçici görevlendirme yapıldığını bildirdi. Ağar, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ile çeşitli illerde görev yapan, aralarında sendika yöneticisi ve işyeri temsilcilerinin de bulunduğu toplam 180 işçinin, Tekirdağ'dan Ardahan'a kadar çeşitli illere 6 ay süreli bir tür sürgün ile karşı karşıya olduklarını ifade etti.

Ağar, "Bu işlerin toplu sözleşmelerine ve kanunlara aykırı olduğuna dikkat çekerek, İş Kanunu'nun 22. maddesine göre işveren iş koşulların da esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazlı olarak bildirerek yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından 6 işgünü içinde ‘yazılı olarak’ kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçinin de 6 işgünü içinde bu öneriye olumlu veya olumsuz cevap vermesi usul gereğidir. Yasanın çok açık olan bu düzenlemesine rağmen ‘ben yaptım oldu’ mantığı ile 25 Mart 2013 tarih ve 5201 sayılı Bakanlık onayı ile 180 işçinin 6 ay süre ile başka illerde geçici görevlendirmeleri yapılmıştır” diye konuştu.

Yaşanan hukuksuzluğu kabul etmeyeceklerinin altını çizen Ağar, "Çalışanlara yönelik yapılan bu hukuk dışı işlemler nedeniyle açılacak olan davalar sonucunda kamu zarara uğrayacaktır. Bu davalar işe iade tazminatı ve sair özlük hakları kapsayacak olup mahkemenin takdir edeceği miktarda bir ödemenin yapılması kaçınılmaz olacaktır. Sendikamız kamuda zarara yol açan idarecilere karşı da sessiz kalmayacak, gerekli hukuksal girişimlerde bulunacaktır” dedi.

(soL- Haber Merkezi)