"Bakanlık dışında herkes sorumlu"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, son haftalarda meydana gelen bebek ölümleriyle ilgili açıklamalar yaptı. Akdağ, ölümleri hemşire yetersizliğiyle ilişkilendirirken, hastanelerde yardımcı sağlık personeli istihdamını azaltan sağlık politikalarına değinmedi.

soL (HABER MERKEZİ) Sağlık Bakanı Recep Akdağ gazatecilerin bebek ölümleriyle ilgili sorularını yanıtladı. Ölümleri hemşire ve doktor sayısının, ülke genelinde yetersiz oluşuyla açıklamaya çalışan Akdağ, Türkiye'de anne ve bebek ölüm oranlarının Avrupa ülkelerindekinden çok daha yüksek oluşunu da "olağan" bularak, Türkiye'yi Avrupa ülkeleri ile kıyaslamanın "haksızlık" olduğunu iddia etti.

Hemşire ve doktor sayısı "yetersiz"
Recep Akdağ, açıklamalarında israrla hemşire yetersizliğine değinerek, "AB ülkelerinde her 100 bin kişiye 740 civarında hemşire düştüğünü, Türkiye'de ise her 100 bin kişiye 131 hemşire düştüğünü söyledi. Bakan'ın sözleri ilk anda ikna edici görünse de, inandırıcı bulunmadı.

Uzmanlar, Akdağ'ın başında olduğu Sağlık Bakanlığı'nın, hastanelerde kâr oranlarını ve "verimliliği" artırmak adına bir yandan sağlık personelinin "performanslarını" gördükleri hasta sayısına endeksleyen, öte yandan personel giderlerini azaltmak uğruna yardımcı sağlık personeli istihdamını azaltan bir sağlık politikasını hayata geçirdiğini hatırlatıyorlar.

Hamile kadınları doğumdan 15 gün önce şehre getiriyorlar
Hamile annelerin kışın ihtiyaç duyulduğunda kızaklarla şehirlere ulaştırılmaya çalışıldığı günlerden, bugün 75 civarında kar üstü paletli araçların kullanıldığı bir Türkiye'ye geldiklerini belirten Akdağ, hamilelerin kışın çok ağır geçtiği köylerden şehir merkezlerine 15 gün önce getirildiği ve orada doğurtulduğunu anlattı.

Ülkenin her köşesinde aşılama, gebe ve bebek takiplerini yürüten, salgın hastalıklarla mücadele eden sağlık ocaklarının, AKP döneminde Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında personelsiz bırakıldığı ve kapatıldığını hatırlatan uzmanlar, uygulanan sağlık politikalarıyla kadınların köylerinde doğum yapabilecekleri koşulların ortadan kaldırılması sonucu şehirlere nakledilmenin kaçınılmaz olduğunun altını çiziyorlar.

Teknik donanım ve ödenek yetersizlikleri
Bakan Akdağ açıklamalarında bebek ölümlerinin nedeni olarak özellikle doktor ve hemşire sayısının yetersizliği gösterirken, teknik alt yapı, kapasite ve ödenek yetersizliklerinden söz etmemesi dikkat çekti. Hatırlanacak olursa, ölümlerle gündeme gelen Zekai Tahir Burak Hastanesi'nde bir küvezde birden çok bebek bulunması, hastane dezenfeksiyonu yerine normal temizlik yapılması gibi sorunlar gözlenmişti.