ATV önünde oturma eylemi

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Toplu Sözleşme Görüşmesi yürüten ATV ve Sabah Gazetesi çalışanlarına baskı yapıldığı gerekçesiyle, dün dört saat süren bir oturma eylemi gerçekleştirdi.

soL (HABER MERKEZİ) DİSK, Türk-İş ve KESK'e bağlı sendika temsilcilerinin de katıldığı eylemde, basın açıklaması yapan TGS Genel Başkanı Ercan Sadık İpekçi, sözlerine ''burada toplanmalarının nedeninin huzursuzluk yaratmak değil, tam tersine Sabah ve ATV binasında geçen hafta içerisinde yaratılan huzursuzluğu, gerginliği sona erdirmek olduğunu'' vurgulayarak başladı.

Sabah ve ATV grubunun bağlı olduğu Turkuvaz işletmelerinde 2007 yılından bu yana yaptıkları sendikal mücadelenin sonunda süreci tamamladıklarını ve toplu sözleşme masasına oturduklarını belirten İpekçi, 4 görüşme yaptıklarını belirtti.

İpekçi, görüşmelerde üzerinde anlaşma sağlanamayan maddelerin çoğunlukla parasal maddeler olduğuna değinerek, geçen hafta bu maddelere dair teklif beklerken, çalışanlara sendikadan ayrılmaları için yoğun baskı yapılmaya başlandığını anlattı.

Çalışanların maruz kaldıkları baskının ve işyerinde yaratılan gerilimin artarak devam ettiğini aktaran İpekçi, "ATV ve Sabah'ta çalışan tüm sendika üyelerinin ve sendikaya üye olmayan basın emekçileriyle dayanışma amacıyla, onların rahat ve huzur içinde görevlerini yapabilmeleri amacıyla, iş güvencesini koruyan bir toplu iş sözleşmesine imza atabilmek amacıyla nöbet tutmaya geldiklerini" söyledi.

Gün boyu, içeride çalışan sendika üyleriyle de mesai saatlerini aksatmayacak şekilde görüşmelerini sürdüreceklerini belirten İpekçi, akşamki şartlara göre sonucu yeniden değerlendireceklerini açıkladı.

TGS'nin bağlı olduğu Türk-İş'in Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun da konuya ilişkin üst düzey görüşmelere devam ettiğini söyleyen İpekçi, ''Amacımız, işvereni baskılardan vazgeçirmek ve toplu iş sözleşmesi masasına yeniden oturmasını sağlamak'' dedi.

Petrol-İş eyleme destek verdi
Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın yaptığı konuşmada, sermayenin, siyasetin ve tarikatların basın üzerinde baskı kurduğunu belirterek, ''Türkiye'de ne yazık ki yandaş medya yaratılmak istenmiştir ve büyük ölçüde yaratılmıştır'' dedi.

Basının görevinin, toplumu doğru bilgilendirmek olduğunu hatırlatan Öztaşkın, sözlerine şöyle devam etti: ''Bugün ATV ve Sabah'taki örgütlenme, basının özgürleşmesi açısından çok önemlidir. Buradaki sendikalaşma, buradaki basın üzerindeki baskıları kıracaktır. Burada çalışanlar kalemini daha özgür bir şekilde, doğrudan yana, halktan yana ve toplumsal yarardan yana kullanacaktır. Buradaki sendikalaşmanın başarıya ulaşması, bunun için çok önemlidir.''

Oturma eylemine, Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, KESK adına Eğitim-Sen 3 No'lu Şube Başkanı Nebat Bukrik ve DİSK adına Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan ve Haber-Sen Merkez Yürütme Kurulu üyesi Mehmet Demir'in de aralarında bulunduğu çeşitli sendikalardan temsilciler de destek verdi. Eylem yaklaşık dört saat sonra sona erdi.