Asgari ücrete üniversiteden boykot

Akdeniz Üniversitesi çalışanları 2010 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek amacıyla toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonunu protesto etti.

DİSK’e bağlı Devrimci Sağlık İş Sendikası (Dev-Sağlık-İş) Akdeniz Üniversitesi üyeleri 2010 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek amacıyla toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonunu protesto etti.

Grup adına açıklama yapan Dev-Sağlık-Sen Üniversite temsilcisi Bekir Çivi, komisyona katılan hükümet, işveren ve işçi temsilcilerinin ülkeyi ucuz ekmek pazarı olarak gördüğünü ve yapılan görüşmelerin emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarını daha da ağırlaştıracağını söyledi.

Ücret açlık sınırının altında
"Asgari ücretin sadece asgari ücretle çalışanlar için değil ülkemizde emeğiyle geçinen herkes açısından son derece yaşamsal bir öneme sahiptir" diyen Bekir Çivi, açıklamasını şöyle sürdürdü, “Eğitim, sağlık, ulaşım, enerji gibi temel yaşamsal alanların tümüyle piyasaya açıldığı ve paralı hale geldiği günümüzde asgari ücret tartışması bunlardan ayrı olarak yapılamaz. Emeğimizin karşılığı olarak bize reva görülen ücret devletin kendi kurumlarının açıkladığı açlık sınırının bile çok altındadır. Bununla birlikte her gün elektrikten doğalgaza, akaryakıttan ekmeğe kadar her şeyin fiyatı artıyor. Çocuklarımızı okula gönderirken, ‘katkı payı’ hastalandığımızda ‘katılım payı’ adı altında para ödüyoruz.”

"Kriterler belli ama uygulayan yok"
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün asgari ücretin belirlenmesi konusunda kriterleri net bir şekilde açıklandığını belirten Çivi, sözlerini şöyle sürdürdü, “Asgari ücret insanca yaşabilecek bir ücret olmalıdır. Taşeron çalıştırma yasaklanmalı ve tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilmelidir. Asgari ücretli çalışanlar için elektrik, su, doğalgaz kullanımı asgari ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz olmalıdır. Sabah 06.00-09.00 ile akşam 18.00-21.00 saatleri arasında ulaşım ücretsiz olmalıdır. Eğitimde hiçbir ad altında para alınmamalı, eğitimin okul dışı giderleri de devlet tarafından karşılanmalıdır, sağlık tümüyle parasız olmalıdır. Başta hastanelerde çalışan biz taşeron sağlık emekçileri olmak üzere gelirleri asgari ücretle odaklanmış tüm emekçiler için asgari ücret bir pranga olmaktan çıkarılmalıdır. Bizler bizi açlığa mahkûm eden bu ücreti ve bu çalıştırma biçimlerini kabul etmediğimizi ve etmeyeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz."

Engin Korkmaz/Antalya