Ankara'da YÖK ve AKP'ye protesto

Türkiye'nin dört bir yanında olduğu gibi Ankara'da da üniversite öğrencileri, dün AKP gericiliğinin üniversitelere saldırı aracı konumuna gelen YÖK'e karşı sokaktaydı.

12 Eylül karanlığının üniversitelere yönelik saldırısının simgesi olan YÖK, kuruluş yıldönümü olan 6 Kasım'da Ankara'da yüzlerce öğrenci tarafından protesto edildi.Özellikle başkanlığına "resmi" cemaatçi Yusuf Ziya Özcan'ın atanmasından itibaren, AKP politikalarının üniversitelerdeki uygulayıcı kurumu kimliğine bürünen YÖK'e karşı protesto, AKP'nin üniversitelere yaptığı gerici, piyasacı ve faşizan saldırılara karşı "Üniversiteler bilimin, aydınlığın ve ilericiliğin kalesidir" cevabını yükseltmeyi hedef aldı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi önünde başlayan eylem, Yüksel Caddesi'nde yapılan konuşmalar ve okunan basın metniyle sona erdi. Bir ODTÜ öğrencisi, konuşmasında AKP'nin üniversitelere göz diktiğini, üniversiteleri bilim yuvası olmaktan çıkarıp Yeni Osmanlı'nın medreseleri haline getirmeye çalıştığını belirterek saldırının bütünlüklülüğüne dikkat çekti. Üniversite yönetimlerine, Mümtaz'er Türköne, Yunus Söylet gibi AKP silahşörlerinin getirilmesinin kabul edilemez olduğunu belirten öğrenci, gençliğin AKP'ye, önce üniversiteleri sonra da memleketi dar edeceğini belirten öğrenciden sonra söz alan Hacettepe Üniversitesi'nden bir genç te gerek polisiyle gerek piyasacılığıyla gerekse de tarikat örgütleriyle üniversitelere saldıran AKP'ye karşı mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

Basın açıklamasında 28 yıldır üniversitelerin tepesinde duran YÖK'ün bugün üniversitelerin piyasacı ve gerici dönüşümü için bir operasyon gücü haline geldiği belirtildi. Yaz başında yapılmaya çalışılan ve yüzde 500'e varan harç zamları, ulaşım ve barınma sorunları, gerici kadrolaşma ve öğrencilerin cemaat örgütlenmeleri ve yine öğrencilerin gelecek kaygıları ortada dururken AKP'nin üniversitelerin sorunlarını çözdüğünü iddia etmesinin saçma olduğu vurgulanırken, vakıf üniversitelerinin sayısının son eklenenlerle beraber 43'e ulaştığı üniversitelerde, son Beytepe Kampüsü'nde yaşanan olaylarda görüldüğü gibi, polis egemenliğinin de artırılmaya çalışıldığı söylendi.

TKP, ÖDP ve Halkevleri İl örgütlerinin, Eğitim-Sen ve KESK Ankara Şubeler Platformunun ve Devrimci 78'liler Federasyonu'nun da destek verdiği eylem, yurttaşların da desteğini aldı.