Ankara'da Erdal Eren anması

Ankara 78'liler Derneği ve EMEP Ankara İl Örgütü tarafından, Erdal Eren'in 13 Aralık 1980 tarihinde 12 Eylül faşist cuntası tarafından idam edilişiyle ilgili bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Eren yarın Ankara Karşıyaka'daki mezarı başında ve Yüksel Caddesi'nde gerçekleştirilecek etkinliklerle anılacak.

soL (HABER MERKEZİ) Henüz on yedi yaşındayken, bir eri öldürdüğü iddiasıyla 13 Aralık 1980'de 12 Eylül faşist cuntası tarafından yaşı on sekize yükseltilerek idam edilen Erdal Eren adına, Devrimci 78'liler Federasyonu ve Emek Partisi (EMEP) Ankara İl örgütü tarafından basın toplantısı gerçekleştirildi. Anma toplantılarına yarın, 13 Aralık Cumartesi günü 14.00'te Karşıyaka'da mezar başında ve 17.30'da Yüksel Caddesinde şiirlerle devam edilecek.

Erdal Eren'in idam edilişinin 28. Yıldönümü için gerçekleştirilen basın toplantısında, Erdal Eren'i katledenlerin halen yargılanmadığına dikkat çekilirken, "Yunanistan'da on beş yasındaki bir genci öldüren polisin keyfiliğine karşı meydanları dolduran binlerin, on binlerin yükselttiği mücadele bugün neredeyse Yunan hükümetini alaşağı etme noktasına ulaştı. Onlar bu gücü kendi kanlı tarihleriyle hesaplasan bir toplumun demokratik kazanımlarından elde ettiler. Bir kişiye bir zarar geldiğinde bütün toplumun ayağa kalkması bu yüzdendir" denildi.

Açıklamada, sadece 2008 yılında Türkiye'de polis kurşunları ve işkenceyle hayatını kaybedenlerin sayısının 29 kişi olduğu ifade edilirken, 1 Mayıs 2008'de İstanbul'da uygulanan "devlet terörünün" takipsizlikle sonuçlanmasıyla, insan hakları ihlallerinin, polis zorunun işkence ve vahşetin hasıraltı edildiği vurgulandı. Erdal Eren'e seslenilerek, "Seni 17 yaşındayken idam eden ve 12 Eylül Askeri Faşist Diktatörlüğü döneminde on binlerce davada yüz binlerce insani haksiz yere yargılayan faşist adalet sisteminin açtığı o büyük gediktir, bugün bile doldurulamayan. Üzerinden 28 yıl geçmiş bile olsa o büyük çarkın kurduğu sistemdir, bugüne damgasını vuran" denildi.

"Kenan Evren Peşindeyiz!"
Açıklama bugünlerde dünya çapında büyük ekonomik kriz yaşandığını ve kapitalizmin ağır bir çöküntü yaşadığına dikkat çekilerek, emekçilerin tarihsel haklılığının Erdal Eren bakışlı yüz binlerce gençte, "Deniz, Mahir, İbrahim duruşlu halklarda cisimleştiği yeni bir mücadelenin, sosyalizmin kazanma şansının bir kez daha belirdiği bir eşikte olunduğu belirtildi.

Açıklama, Erdal Eren'in şahsında Kenen Evren'e seslenilerek, "Peşindeyiz Terörist Kenan Evren, Peşindeyiz Diyarbakır Zindanı'nın yaratıcısı, hep gölgede kalan "derin yüz" Kemal Yamak, Peşindeyiz Mamak Cezaevi'nin büyük işkenceci Albayı Raci Tetik, peşindeyiz Veysel Güney'in naşını çalan ve ona bir mezar yeri bile bırakmayan Yüzbaşı Burhan Erdem. Darbe düzeninin eli kanlı katilleri ve azmettiricileri, tetikçileri işlediğiniz insanlık suçlarından hesabını bağımsız mahkemeler huzurunda er ya da geç vereceksiniz. Ama halkın vicdanında asla aklanmayacak, hep lanetli kalacaksınız" sözleriyle son buldu.