Ankara’da “12 Eylülcü AKP” mesajı

12 Eylül askeri darbesi 29. yılında Ankara’da düzenlenen mitingle protesto edildi.

Ankara’da düzenlenen 12 Eylül karşıtı mitinge AKP’nin darbenin devamcısı olduğu mesajı damga vurdu. Hafta başından itibaren her gün gerçekleştirilen eylem ve etkinliklerle, darbelerden ve AKP başta tüm darbeci siyasetlerden hesap sorulacağı işlenirken, Ankara Valiliği Devrimci 78’liler ve ÖDP’nin afişlerini yasaklamıştı.

Geçtiğimiz hafta, önce Devrimci 78’lilerin ardından ÖDP’nin Ankara Valiliği tarafından afişlerinin yasaklanması, darbe rejimini sürdürmek konusunda Kenan Evren, Turgut Özal, Tayyip Erdoğan arasındaki bağlantının teşhir edilmesine karşı olan hassasiyeti göstermişti.

Amerikancı darbeciler ile Amerikancı “sivil” darbe mirasçılarının protesto edildiği Cuma günkü ABD Büyükelçiliği eyleminden sonra, 12 Eylül Cumartesi günü de benzer bir gündem mitinge damga vurdu. Öğle saatinde tren garında oluşturulan kortejler, “Darbe çocuğu faşist AKP”, “AKP’den hesabı emekçiler soracak”, “Şeriata faşizme karanlığa geçit yok” sloganlarıyla Sıhhiye Meydanı’na yürüdü.

Mitingde konuşan Devrimci 78’liler Başkanı Ruşen Sümbüloğlu, iktidar ve muhalefetin, 12 Eylül generallerini koruyan geçici 15. maddeyi değiştirmek konusundaki isteksiz olduklarını ifade etti. Sümbüloğlu ayrıca Kürt açılımı gündemine de değinerek, 12 Eylül Anayasası değiştirilmeden açılımın bir anlamı olmayacağını vurguladı. Şair Ahmet Telli’nin şiirleri ve Grup Günyüzü’nün marşlarıyla devam eden miting saat 18.00’de sona erdi.

Mitingden sonra Sakarya Caddesi üzerinden Yüksel Caddesi’ne yürüyüş düzenleyen TKP korteji, yol boyunca atılan “Satılmış Tayyip halk düşmanı AKP”, “Tayyip Amerika’ya Fethullah’ın yanına”, “Kahrolsun ABD, tam bağımsız Türkiye” sloganlarına alkış aldı. Yüksel Caddesi’nde yapılan açıklamada, “Tayyipgillere karşı” çok daha kararlı bir mücadele verilmesi gerektiği söylenerek eylem sonlandırıldı.

(soL-Ankara)