Ambarlı limanında direniş sürüyor

Marport işçileri Liman-iş sendikasında örgütlenmeleri nedeniyle işten çıkarılan 65 arkadaşlarının işe geri alınmaları için üç gündür direniyor. Yurtsever Cephe İşçi Birliği Temsilcileri, dün direnişteki işçileri ziyaret etti.

soL (HABER MERKEZİ) İstanbul Büyükçekmece'de bulunan Arser İş Makinaları Servis ve Ticaret A.Ş., limanlarındaki toplam 402 işçinin Liman-iş'e üye olmasının ardından, önceki gün işçilerin sözleşmelerini tazminatsız olarak feshettiğini bildirdi. İşten atılan arkadaşlarının geri alınmalarını talep eden işçiler direnişlerini sürdüreceklerini belirtirken, işten çıkarılanların sayısı son olarak 65'e yükseldi.

Patrondan yanıt
Sendikal örgütlenme haklarını kullanan 65 işçiyi tazminatsız olarak işten çıkaran Arser İş Makinaları Servis ve Ticaret A.Ş., işçilerin basın açıklaması yapmalarını engellerken, basına yazılı olarak bir açıklama verdi.

Gazetecilerin bölgeye yaklaşmalarını engelleyerek, işçilerin basın açıklaması yapmalarının önüne geçmeye çalışan patron, işçileri jandarma gözetiminde dağılmaya zorladı. Mücadelelerinde kararlı olduklarını vurgulayan liman işçileri, direnişlerine Liman-iş Sendika binasında sürdürüyor.

Arser A.Ş. tarafından yapılan açıklamada işten çıkarılmaların nedeni "iş yavaşlatma" olarak gösterilerek, ""Şirketimizin iş yerinde Çalışma Bakanlığı'ndan yasal olarak yetki almış herhangi bir sendika bulunmamaktadır. Limanda bu eylemler sürdüğü müddetçe İş Kanunu'nun verdiği haklar doğrultusunda ilgililer hakkında işlem yapılmaya devam edilecektir" ifadelerine yer verildi.

Bir sendikanın ilgili işkolunda faaliyet gösteren bir iş yerinde örgütlenme çalışması yapmak için Çalışma Bakanlığı'ndan yetki almasının hukuksal bir gereklilik olmadığından firmanın açıklaması hukuk dışı uygulamalara hukuksal kılıf bulma çabası olarak yorumlandı.

Yurtsever Cephe İşçi Birliği'nden ziyaret
Yurtsever Cephe İşçi Birliği temsilcileri dün direnişteki işçilere dayanışma ve destek ziyaretinde bulundu. İşçiler ziyaret sırasında işverenin hukuk dışı tavrının sadece sendikal örgütlenme haklarını engellemekle sınırlı olmadığını, aralıksız vardiya değişimi yapmaya ya da 20 gün hafta tatili kullanmadan çalışmaya zorlandıklarını dile getirdiler.