Aleviler zorunlu din dersine karşı İzmir’de buluştu

Aleviler zorunlu din dersinin kaldırılması için İzmir’de 24 saat sürecek oturma eylemindeler.

Zorunlu din dersi eğitiminin kaldırılması için, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin (PSAKD) çağrısıyla İzmir'de düzenlenen mitinge çok sayıda Alevi örgütü ve demokratik kitle örgütü katıldı.

Alevi örgütleri ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Halkevleri, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Türkiye Komünist Partisi’nin (TKP) de aralarında bulunduğu parti ve demokratik kitle örgütleri, saat 11.00’de Cumhuriyet Meydanı’nda buluştu. Oturma eyleminin yapılacağı Konak Meydanı eski Sümerbank binası önüne yürüyen kalabalık, yürüyüş sırasında “Diyanet’e değil eğitime bütçe”, “Zorunlu din dersleri kaldırılsın”, “Diyanet kapansın inançlara özgürlük”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz”, ”Eşit yurttaşlık hakkı istiyoruz” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarını attı ve “Zorunlu din dersleri asimilasyondur. Asimilasyon insanlık suçudur”, “Çağdaş bilimsel laik eğitim için, zorunlu din dersi eğitimi kaldırılsın”, “Irkçı, gerici eğitime geçit vermeyeceğiz” ve “Yargı kararları uygulansın, zorunlu din dersleri kaldırılsın” pankartları taşıdı.

“Talebimiz eşitlik, özgürlük, kardeşlik”
Oturma eyleminin yapılacağı alanda ilk konuşmayı Alevi Bektaşi Federasyonları (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız yaptı. “12 Eylül faşist cuntasının getirdiği zorlamayla 30 yıldır çocuklarımıza zor ve zulüm ile din eğitimi veriliyor” diyen Ali Balkız, zorunlu din dersi eğitimi ile Alevi çocukların ailelerinden koparılmaya çalışıldığını söyledi. Alevi öğrencilere sıraların üzerinde zorla namaz kıldıırıldığını, din derslerinden başarısız olmaları halinde sınıfta bırakıldıklarını söyleyen Balkız, “Çocuklarımız dışlanıyorlar, yalnızlaştırılıyor ve aşağılanıyor” dedi.

Hükümetin, cemevlerini ibadethane olarak kabul etmediğini hatırlatan Balkız, cemevleri yerine kültür merkezi, inanç merkezi isimleri altında başbakanlığa bağlı merkezler oluşturulmasının planlandığını söyledi. “Biz Başbakan’a bağlanmayız. Biz Pir Sultan Abdal’a, Hacı Bektaşi Veli’ye bağlıyız” diyerek, AKP’nin niyetinin “kendisine ait Kürt, kendisine ait solcular yarattığı gibi kendisine ait Alevi toplamı da yaratmak” olduğunu belirtti.

Taleplerinin eşitlik, özgürlük ve kardeşlik olduğunu ifade eden ve “Bizim sorunumuz sünni kardeşlerimizle değildir. Birinci olarak hükümetle, ikinci olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’yladır” diyen Balkız, AKP’den hesap soracaklarını söyleyerek, sendikaları, odaları, baroları ve bütün demokratik ve ilerici siyasi hareketleri birlikte mücadele etmeye çağırdı.

“Mücadelemiz Deniz’lerden, Mahir’lerden, Sivas'tan, Madımak'tan geliyor”
ABF Genel Başkanı Ali Balkız’dan sonra söz alan PSAKD Genel Başkanı Avukat Fevzi Gümüş, Alevilerin ülkenin aydınlık ve ilerici yüzü olduklarını belirtti ve laik ve demokratik bir ülke istediklerini söyledi. “Alevi çocukların, dimağlarının yeni oluşmaya başladığı çağlarda din öğretmenlerine teslim edilip dimağlarının kirlenmesini istemiyoruz” diyen Gümüş, AKP’nin toplumu gericileştirdiğine dikkat çekerek, AKP’nin kendi istediği gibi bir Alevi toplam yaratmasına izin vermeyeceklerini, mücadelelerinin Deniz’lerden, Mahir’lerden, Sivas’tan, Madımak’tan geldiğini söyledi.

“Maraş katliamı dosyasının yeniden açılmasını isteyeceğiz”
Oturma eylemi başladıktan sonra soL Haber’e açıklama yapan ABF Genel Başkanı Ali Balkız, mücadelelerini yükseltmek için ülke genelinde bölge toplantıları yapacaklarını, 2011 yılının Şubat ayı sonunda ya da Mart ayı başında İzmir’de merkezi ve kitlesel bir miting düzenleyeceklerini, yapacakları bölge toplantıları ile bu miting için çalışmalara başlayacaklarını söyledi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği karara rağmen hükümetin geri adım atmaması durumunda, zorunlu din dersi eğitimine karşı Avrupa Bakanlar Konseyi’ne gitmeyi planladıklarını ifade eden Ali Balkız, Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu’nun da (AABK) Brüksel’de kitlesel bir miting gerçekleştireceğini söyledi.

26 Ekim 2010 tarihinde nüfus cüzdanlarından din hanesinin kaldırılması için AİHM kararı uyarınca Başbakanlık’a ihtar verdiklerini söyleyen Balkız, bu sürecin de takipçisi olduklarını belirtti. Maraş katliamının yıldönümü olan 19 Aralık tarihinde Kahramanmaraş’ta olacaklarını, kitlesel basın açıklaması yapacaklarını ve Maraş katliamı davasının tekrar açılmasını isteyeceklerini duyurdu.

“Alevilerin demokratik hakları ve AKP politikalarına karşı alanlarda olacağız”
soL Haber’e açıklama yapan PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş, zorunlu din dersiyle ilgili eylemlerle kamuoyunun bilgilendirilmesinin amaçlandığını ve bu amaca ulaşıldığını belirtti. İzmir’de yapılması planlanan mitingin, Alevilerin demokratik taleplerini merkeze alacağını ama genel olarak AKP politikalarına karşı olacağını söyledi.

İzmir mitingi öncesinde Alevilerin birliğini ve gücünü büyütmek için mücadeleye devam edeceklerini söyleyen Gümüş, AİHM’in kararına rağmen zorunlu din eğitiminin ve nüfus cüzdanlarında din hanesinin bulunmasının hak ihlali olduğunu dile getirdi.

(soL - Haber Merkezi)