'AKP'yi emekçiler durduracak'

Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu karara ilişkin TKP, ÖDP ve Halkevleri'nden değerlendirme...

soL (HABER MERKEZi) AKP hakkında Anayasa Mahkemesi'nin açıkladığı kararı sol, egemenler arası çatışmayı neoliberalizm, gericilik ve amerikancılık kazandı şeklinde değerlendirdi. AKP karşıtı mücadeleyi yükseltmek ve egemenler arası çatışmada umut aramamak gerektiği vurgulandı.

TKP Siyasi Komitesi'nin yaptığı açıklamada "halkımızın AKP ile davası devam ediyor " denilerek , bundan sonra Amerikancı bir uzlaşma sürecinin yürürlüğe gireceği söylendi. Türkiye'nin emperyalist bir operasyondan geçtiği, ve bu operasyonu durduracak tek gücün emekçi halk olduğu belirtildi.

ÖDP MYK Üyesi Önder İşleyen ve Halkevleri Örgütlenme Sekreteri Samut Karabulut'a Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu kararı nasıl değerlendirdiklerini sorduk.

Önder İşleyen (ÖDP)
AKP'ye karşı mücadelenin, onu durdurmanın yolu baskıcı ve yasakçı yöntemler değildir. Bu anlamda açılan dava olumlanamaz ancak aynı zamanda açılan davanın reddedilmesi de demokrasi ile ilişkilendirilerek ele alınamaz. Bütün bu yaşananlar nihayetinde egemen sınıf güçlerinin iktidar çatışmalarının ve ülkemizin küresel emperyalist sistem doğrultusunda yeniden yapılandırılmasının parçası olarak gündeme gelen bir tasfiye ve yeniden organizasyonunun parçasıdır.

Bu açıdan mesele esas olarak bugün yaşanan değişimin karakteri olan ve AKP zihniyetinin temellerini oluşturan liberalizme ve muhafazakârlığa karşı mücadele etmektir. Yürütülecek mücadelenin düzen güçlerinin yanında saf tutarak, yasaklardan ve baskılardan medet umarak gerçekleşmeyeceği görülmektedir. AKP'yi durdurmanın yolu emekçi sınıfların kendi gücüne dayanarak mücadele etmesinden geçmektedir. Geçtiğimiz dönemde sağlık ve sosyal güvenlik hakkı için yürütülen mücadelenin yarattığı etki AKP'ye karşı mücadelenin muhtevasının ve yönteminin nasıl olması gerektiği konusunda önemli ipuçları sunmaktadır. AKP'ye karşı mücadelede bugün de bu ipuçlarının izinden, sokaktan ilerlemek gerekiyor.

Yaşanan karmaşa ve alacakaranlık içerisinde yegâne umut emekçi sınıfların kavgasındadır. Şimdi bütün gücümüzle bu kavgayı büyüterek, AKP'ye karşı devrimci bir muhalefet zeminini, bir başka kuvveti inşa etmenin zamanıdır.

Samut Karabulut (Halkevleri)
AKP son zamanlarda bir adım geri atarak uzlaşmaya gitti ve bu sayede kapanmaktan kurtuldu. Geri adım atmasına rağmen yine de sürecin tek galibi AKP'dir. Uluslararası sermayenin tercihinin AKP olarak belirlenmesinden bu yana pervasızca ve şiddetli bir şekilde devam eden ikili çatışma ortamı bir uzlaşma sürecine girdi. Türkiye'de egemen siyaset bu karardan sonra ılımlı islam ile ılımlı milliyetçilik karışımı ve Amerikancı bir çizgide ilerleyecek.