AKP'nin savaş politikaları Ankara'da protesto edildi

Ankara’da DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla yapılan basın açıklamasında AKP’nin ekonomi politikaları ve Suriye’ye karşı saldırganlığı protesto edildi.

Bugün Ankara’nın Kolej Meydanı’nda DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla saat 13.30’da toplanan emekçiler AKP’nin ekonomi politikalarına ve Suriye’ye yönelik saldırganlığına karşı Sakarya Meydanı’na yürüyerek bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Aynı saatlerde Türkiye’nin pek çok yerinde yapılan basın açıklamalarında açlığa, yoksulluğa, işsizlik ve zamlara karşı alanlara çıkıldı.

"Savaş Ölüm, Açlık, İşsizlik ve Zam Demektir. Savaştan Beslenen AKPapa’lara hayır" pankartı arkasında yürüyen kitle örgütleri ve emekçilere TKP, ÖDP, EHP, ESP, Halkevleri, Kaldıraç ve Sosyalist Yeniden Kuruluş da destek verdi.

“Savaşa geçit vermeyeceğiz”, “Amerikan uşağı satılmış Tayyip”, “katil ABD işbirlikçi AKP”, “AKP elini Suriye’den çek” sloganlarıyla Sakarya Meydanı’na yürünmesinin ardından basın açıklamasını KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul okudu.

“Türkiye masum insanların ölümünde taraf haline geldi”
AKP hükümetinin halkı hızla yoksullaştırırken Suriye’ye dönük emperyalist müdahalenin taşeronluğunu üstlenerek ülkeyi kanlı bir savaşa çektiğini belirten Tombul, Türkiye’nin Suriye’deki masum insanların ölümünde taraf haline geldiğini dile getirdi.

“Türkiye bölgesel savaş üssü haline geldi”
Tombul, Türkiye’nin ABD emriyle bölgesel bir savaşın üssü haline getirilirken, içeride de mezhepsel ayrışmaya ve nefreti körükleyen bir siyasetle savaşçı politikalar sürdürüldüğünü belirtti. Savaşın ekonomiye etkilerine de değinen Tombul, yüksek savaş harcamalarının da etkisiyle oluşan bütçe açıklarının zamlar ve yeni vergilerle emekçilerin cebinden karşılanmaya çalışıldığını söyledi.

“Bütçe açıklarından kamu emekçilerini sorumlu tutmak utanmazlık boyutunun aşılması”
Ulaşımda yüzde 20’nin üzerinde, doğalgazda yüzde 30’un üzerinde, elektrikte yüzde 20’nin üzerinde zamlara karşı kamu emekçilerine yüzde 6, asgari ücretlilere ise yüzde 4,5 ücret zammı yapıldığını belirten Tombul, AKP’nin bütçe açıklarından kamu emekçilerine yapılan zammı sorumlu tutmasını “utanmazlık boyutunun aşılması” olarak tanımladı.

Emek örgütlerine yöneltilen saldırılara da değinen Tombul, “emekçilerin sendikal haklarını yok etmeye yönelen bu saldırılar, nasıl ki KESK’i devre dışı bırakmayı hedefleyen sahte sendikalar yasası ile hayata geçirildiyse, şimdi de Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu tasarısı ile DİSK’i hedefine koymaktadır” şeklinde konuştu.

Savaş çığırtkanlığı yapanlara karşı mücadele etmeye kararlı olduklarını belirten Tombul, zamanın ekmeklerini ve geleceklerini çalanlara karşı “dur” demek ve emperyalist müdahalelere karşı barış çığlığını yükseltme zamanı olduğunu belirterek açıklamayı sonlandırdı.

(soL - Ankara)