AKP memura yüzde 4'ü layık gördü

Hükümetle memur sendikaları arasında sürdürülen toplu görüşmelerde kamu çalışanlarının ücretlerine aile ve çocuk yardımıyla birlikte ilk altı ayda yüzde 4 zam yapıldı.

soL (HABER MERKEZİ) AKP hükümetiyle Memur-Sen ve Kamu-Sen arasında yapılan ve KESK'in ilk görüşmede masadan kalkarak protesto ettiği toplu görüşmelerden memur maaşlarına Ocak ayında yüzde 4, Temmuz ayında da yüzde 4,5 zam kararı çıktı. Buna göre en düşük ücretle çalışan memurun maaşında ilk altı ayda 45 YTL, ikinci altı ayda 52 YTL artış olacak.
Zamla birlikte, üniversite mezunu olup 9. derece 1. kademeden işe başlayan bir devlet memurunun halen 1.150 YTL olan maaşı, Ocak'ta 1.196 YTL, Temmuz'da da 1.250 YTL olacak. Buna karşılık genel müdür maaşındaki yıllık artış 332 YTL'yi bulacak. Halen aile ve çocuk yardımıyla 3.818 YTL maaş alan genel müdürlere, 2009'un Ocak-Haziran döneminde 3.971 YTL, Temmuz-Aralık döneminde de 4.150 YTL maaş ödenecek.

Uçurum korundu
En düşük ve en yüksek memur maaşı arasındaki yaklaşık dört katlık fark, yeni yılda da sürecek. Şu anda aile ve çocuk yardımıyla birlikte 1.118 YTL olan hizmetli maaşına karşı, bürokraside en yüksek kademe olan müsteşarlar 4.180 YTL maaş alıyordu. Zammın ardından iki kesim arasında 3,7 katlık bir farkın devam ettiği belirlendi. Önceki yıllarda farkın azaltılması yönünde girişimlerde bulunulmuş, ancak uzun yıllar devlette çalışan, derece ve kademe artışı almış, aynı zamanda yetki ve sorumlulukları fazla üst düzey bürokratları mağdur ediyor görüşü nedeniyle bu uygulamadan vazgeçilmişti. Bu yılın ardından 2009'da da bütün memurlara aynı oranda zam yapılarak, mevcut maaş uçurumu korundu. Memur maaşlarına ayrıca, enflasyonun altında kalması halinde aradaki fark kadar "enflasyon farkı zammı" yapılacak.