Adana'da Halkevleri üyeleri serbest

2008 1 Mayısı'nda Taksim meydanında emekçilere yapılan saldırıyı protesto eden Adanalı Halkevciler'in ilk duruşması bugün gerçekleşti. Tutuksuz yargılanan 43 kişi ile birlikte bugün görülen davada, Eren Aslan ve Ulaş Yumrutepe tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldılar.

soL (Adana) 2008 1 Mayısı'nda Taksim meydanında emekçilere yapılan saldırıya "her yer Taksim her yer direniş" sloganıyla tepki gösteren Adanalı Halkevcilerin ilk duruşması bugün görüldü. Geçtiğimiz 1 Mayıs işçi bayramında AKP iktidarı ve polisin emekçilere saldırdığı İstanbul'daki görüntülerin bir benzeri Adana'da yaşanmış ve 47 kişi mitingin bitiş anlarında gözaltına alınmışlardı. Halkevlerine yapılan bu müdahalenin ardından gözaltına alınan 47 kişiden Halkevi üyesi Eren Arlan ve Ulaş Yumrutepe çıkarıldıkları nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanmış ve dava bugüne ertelenmişti. Tutuksuz yargılanan 43 kişi ile birlikte bugün görülen davada Eren Aslan ve Ulaş Yumrutepe tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldılar.

Dava sonrasında konuyla ilgili basın açıklaması yapan Adana Halkevleri üyelerine, aralarında DİSK, KESK, TKP, TTB, ESP, PSAKD, ve DTP'nin de bulunduğu siyasi parti, sendika ve odalar da destek verdi.

'AKP halka hesap verecek'
Açıklamada "AKP hükümeti iktidara geldiğinden beri 'demokrasi havariliğine' soyunmuş durumda. Ama ne hikmetse AKP hükümetine bağlı emniyet teşkilatı halka karşı demokrasi oyununu oynamakta pek yetenekli görünmüyor. Tüm ülkede Tayyip kasabanın şerifi emniyet teşkilatı da şerifin adamları pozisyonunda. AKP hükümetine zeval gelmediği sürece her türlü faaliyet serbest, Lakin eleştirileriniz, adımlarınız hükümete doğru yöneldiğinde coplar, gözaltılar, tutuklamalar kaçınılmaz kaderiniz'' denildi.

Çukurova Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünde okuyan Eren Aslan tutuklu bulunduğu dönem içerisinde üniversite sınavlarına giremedi. ÖSS'ye hazırlanan Ulaş Yumrutepe'nin ise yine bu süre zarfında sınava girme hakkı elinden alınmış oldu.

"AKP Halka Hesap Verecek", "Baskılar Bizi Yıldıramaz", "Yaşasın Devrimci Dayanışma", "Yaşasın 1 Mayıs Yaşasın Taksim" sloganlarının atıldığı açıklamada, İHD Derneği Başkanı Ethem Açıkalın bir konuşma yaptı. AKP iktidarının korku imparatorluğu kurarak toplumsal muhalefeti bastırmaya çalıştığını ifade eden Açıkalın, insan hakları, demokrasi diyerek ayı zamanda emekçilerin hareketine kin kusan bu iktidarın başarıya ulaşamayacağının altını çizerek bir kez daha herkesi mücadeleye çağırdıklarını ifade etti.

Halkevleri genel merkez yönetim kurulu üyesi ve örgütlenme sekreteri Samut Karabulut ise AKP iktidarının emperyalizme, IMF'ye, AB'ye ve işçi sorunlarına yönelmeyen muhalefete izin verdiğini bunun dışında kalan muhalefeti ise bastırmak istediğini söyledi.

Açıklama 1 Mayıs'ta başta Taksim olmak üzere Adana'da, geçtiğimiz günlerde Belediye işçilerinin İstanbul'da düzenlediği yürüyüşte ve daha sayamayacağımız kadar çok yerde gerçekleştirilen saldırıların sorumlusu AKP'dir denerek son buldu.