Açıklama yaptılar, soruşturma yediler

Devrimci Sağlık-İş Sendikası Bölge Başkanı Bekir Çivi, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi taşeron işçilerinin maaşlarının geç ödenmesi nedeniyle bir araya gelmelerinden ötürü, 57 işçi ve 6 sendika yöneticisi hakkında işveren tarafından soruşturma açılmasını protesto etti.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi A Blok önünde toplanan, taşeron şirket çalışanları adına basın açıklamasını okuyan Devrimci Sağlık-İş Sendikası Bölge Başkanı Bekir Çivi, maaşların zamanında ödenmemesi nedeniyle, taşeron şirket çalışanlarının 8 Temmuz'da 09.00-10.00 ve 15.00-16.00 saatleri arasında iş bırakma eylemi yaptıklarını anımsattı. Eyleme katılan 57 işçi hakkında görev yerlerini izinsiz terk etmek suçlamasıyla şirket yönetimi tarafından soruşturma açıldığını ifade eden Çivi, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde binden fazla işçinin taşeron şirketler aracılıyla çalıştırıldıklarını, bu işçilerin büyük çoğunluğunun asgari ücretle, yani açlık sınırının altında bir ücretle yaşamaya zorlandıklarını bildirdi.

Gününde ödenmiyor
Açlık sınırının altında bir ücretle çalıştırılan işçilere, bu ücretlerinin de gününde ödenmediğinden yakınan Bekir Çivi, bu konuda haklarını arayan işçiler ve sendika yöneticileri hakkında soruşturma açılmasına tepki gösterdi. Bekir Çivi'nin konuşması, basın açıklamasına katılan işçilerin ''İşçi ne demek? Taşeron çalışan köle mi demek?'', ''Baskılar bizi yıldıramaz'' şeklindeki sloganlarıyla kesildi. Bekir Çivi, sorunlarıyla ilgili hastane yönetimiyle konuşmak istediklerinde, görmezden gelindiklerinden de yakınarak, şöyle konuştu: ''Ücretlerimizin yatmaması üzerine hastane bahçesinde arkadaşlarımızla bir araya geldiğimizde 57 arkadaşımız hakkında taşeron şirket yönetimi tarafından tutanak düzenlendi ve soruşturma başlatıldı. Ücretlerimizin bir gün bile geç kalması bizler için çok önemlidir. Ücretimiz geç yatarsa çocuğumuzun sütünü alamayız, evimize ekmek alamayız, ücretimiz geç yatarsa suyumuz elektriğimiz kesilir.''

Tespit yapıldı
Hastane yönetimine çağrıda bulunan Çivi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü müfettişlerinin yaptığı tespite göre işçilerin Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü'nün kadrolu işçilerden olmaları gerektiğini ifade ederek ''Bizler biliyoruz ki ücret ve yaşadığımız tüm diğer sorunların çözümü hastane yönetiminin taşeron firmayı aradan çıkararak bizleri kendi kadrosuna almasıdır. Bizler Akdeniz Üniversitesi işçileri olarak iş ve ücret güvencemiz için bundan önce olduğu gibi bundan sonrada mücadelemize devam edeceğiz'' diye konuştu.

(soL-Antalya)