AB'nin ipi ile "sat sat sat"

AKP hükümetinin Üçüncü Ulusal Program'ında, özelleştirmelerin kapsamı alabildiğine genişletiliyor, devlet, bütün kilit noktalarda sermayeye yol veriyor…

soL (HABER MERKEZİ) AKP hükümeti, Üçüncü Ulusal Program'da "mali disiplin"in korunacağını ifade ederken, AB'ye tasarruf sözü verdi, eğitim ve sağlık harcamalarında devlet payını azaltacağını ve özelleştirmelere hız vereceğini beyan etti.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, program taslağı hakkında sivil toplum örgütlerinin de görüşlerinin alınacağını söyledi. Çiçek'in AB-Türkiye arasındaki gelişmişlik farkını azaltacağını ve refah seviyesini yükselteceğini iddia ettiği özelleştirme programına göre, devlet, birçok alandan tamamen, bazı alanlardan kısmen çekilecek.

AKP'nin özelleştirme programı kabarık

Tümüyle özelleştirilecek alanlar, bankacılık, hava ve deniz ulaşımı, lokomotif ve vagon üretimi, et-balık ürünleri piyasası, şeker, tütün ve çay ürünlerinin işlenmesi, petro-kimya sanayi, malzeme alımı, elektrik dağıtımı, şans oyunları, İMKB, altın borsası, otoyol-köprü işletmeciliği, çöp toplama, telekomünikasyon ve turizm.

Devletin payının azaltılacağı alanlar da elektrik üretimi, su şebekesi, kanalizasyon altyapısı, sağlık, eğitim, savunma, radyo-televizyon yayıncılığı, doğalgaz piyasası, kömür ve diğer maden işletmeciliği olarak sıralandı. Ayrıca, Ziraat Bankası ve Vakıflar Bankası da satılacak.