700 maden işçisi iş kazalarına karşı iş bıraktı

Manisa’nın Soma İlçesi'nde bulunan Uyar Madencilik’te 15 gün arayla meydana gelen iş kazalarının ardından 700 işçi iş bıraktı.

Manisa’nın Soma İlçesi’nde bulunan Uyar Madencilik’e ait Darkale Kömür Madeni’nde 4 Ekim günü toz yanması sonucu çıkan yangında 9 işçi yaralandı. Yaralananlardan dördü ayakta tedavi edilirken, üç işçi Soma’daki Beşyol Devlet Hastanesi’ne, ikisi de İzmir Bozyaka Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Aynı madende 15 gün öncesinde de bir iş kazası meydana gelmiş, benzer şekilde çıkan yangın sonucu bir mühendis hayatını kaybetmiş 2 işçi de yaralanmıştı.

İş kazalarına karşı eylem
Sendika.org’un haberine göre, üst üste gelen iş kazalarının ardından Türk Maden-İş’in örgütlü olduğu madende çalışan 700 işçi, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin sağlanması talebiyle iş bıraktı. İşçilerin iş bırakmasının ardından, bölgedeki madenlerde denetim yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri bu madene kaydırıldı.

Müfettişler madende
5 Ekim günü, 6 müfettiş madene geldi ve denetimde bulundu. Denetimin ardından madenin kapatılmasına karar veren müfettişler, 9 Ekim günü tekrar madene geleceklerini ve bu zaman kadar eksikliklerin giderilmesi gerektiğini söyledi.

Madenin kapanma ihtimali var
İşveren, 9 Ekim günü gerekli tedbirleri almazsa 9 Ekim’den sonra maden kapanabilir. Sendika.Org’a konuşan Maden-İş Ege Bölgesi Şube Başkanı Tamer Küçükgencay, madenlerde yaşanan grizu patlaması, göçük gibi olaylara kaza dendiğini ancak toz yanması nedeniyle oluşan bu kazanın tamamen işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadığı için meydana geldiğini söyledi. Küçükgencay, kazanın daha önce çalışılan alanın kapatılması sırasında meydana geldiğini belirtti.

Müfettişlerin vereceği kararın beklendiğini belirten Küçükgencay, madende üretimin durduğunu söyledi. Müfettişlerin madeni kapatması durumunda işverenin işçilere kıdem tazminatı ödemesi gerektiğini ayrıca ilgili hükümlerin 4857 sayılı İş Kanunu’nda olduğunu ifade etti.

Uyar madencilikte çalışan 1.500 işçinin 700’ü Darkale Maden Ocağı’nda çalışıyor.

Kılıçdaroğlu’nun ziyaretinden sonra işçiler çıkarılmıştı
Uyar Madencilik’e ait Darkale Maden Ocağı 31 Aralık 2010 tarihinde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu tarafından ziyaret edildi. Aynı tarihte işveren, TKİ ile kömür alım sözleşmesinin imzalanmamasını gerekçe göstererek işçileri “ücretsiz izine” yolladı. Ücretsiz izin denilerek işe alınmayan işçiler de maden önünde eylem yaptı. TKİ ile kömür alım sözleşmesi imzalayan Uyar Madencilik’te işçiler de 5 Ocak günü işbaşı yaptı.