"1 Nisan'a hazırız"

TEKEL işçileri 1 Nisan Ankara eylemi için Cevizli Tekel Fabrikası'ndan Kartal’a yürüdü. Yürüyüş sırasında konuşan tüm işçiler “direniş devam ediyor” mesajı verdi.

Tek Gıda-İş Sendikası’nın 1 Nisan’da Ankara’da yapacağı bir günlük oturma eylemine çağrı ve destek amacıyla “Tekel İşçisinden Davet! Ekmeğimize emeğimize ve yarınımıza sahip çıkmak için yürüyoruz” çağrısıyla gerçekleştirdiği yürüyüşte İstanbul’da yer alan TEKEL işçileri Cevizli’deki TEKEL tesislerinden Kartal Meydanı'na yürüdüler.

Yürüyüşe destek amacıyla birçok sendika, sivil toplum örgütü ve siyasi partide TEKEL işçileri ile birlikte yürüdü. Oldukça kalabalık olan yürüyüş sırasında kortejin uzunluğuyla Cevizli Kartal yolu işçiler alana girene kadar kapandı. Coşkulu geçen yürüyüşte TEKEL işçileri 1 Nisanla ilgili olarak hükümete güzel bir cevap hazırladıklarını belirttiler. “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Her yer TEKEL, her yer direniş”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Yüklen emekçi, kazanacaksın”, “Direnen işçiler yenilmezler”, “İşçiyiz, haklıyız kazanacağız”, “Hoca selanı, Allah belanı versin”, “Susma, sustukça sıra sana gelecek”, “Zam zulüm, işkence, işte AKP”, “AKP 4-C'yi, al başına çal”, “Türkiye sevdamız, ekmek için kavgamız” sloganları eşliğinde yürüyen TEKEL işçileri kortejini diğer sendikalar sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler takip etti. Yürüyüş sırasında ses aracından sık sık AKP hükümetinin politikaları eleştirildi. Verilen rakamlarla 10 milyon yeşil kartlı 4 milyon asgari ücretli 6 milyon işsiz ve 300 bin atanmamış öğretmen bulunduğu, bu resimden AKP hükümetinin sorumlu olduğu belirtildi. Yol boyunca korteje katılımlar da görülürken, eyleme katılanlara vatandaşlar pencerelerden alkışlayarak destek verdiler.

Mitinge DİSK, Nakliyat-İş, Genel İş 1. No’lu Şube, Dev Sağlık İş, TÜMTİS, Yol-İş, İSKİ İşçileri, Marmaray İşçileri, Belediye-İş, İtfaiye İşçileri, Esenyurt Belediyesi İşçileri, Herkes İçin Güvenli Gelecek Platformu, Eğitim-Sen, TKP, ÖDP, İP, EMEP, Halkevleri, HKP, CHP, TGB, Devrimci Proleterya, Kaldıraç, DİB, BDSP, DLP katıldı.

İşçilerden Yürüyüşe ve 1 Nisana dair
Yürüyüş boyunca görüşlerini aldığımız çeşitli sendikalardan işçiler TEKEL işçilerine destek amacıyla yürüyüşe katıldıklarını, hepsinin ortak dileğinin 1 Nisana mümkün olduğunca katılmak olduğunu belirttiler. İSKİ işçileri, 1 Nisanda Ankara’da TEKEL işçilerine destek vereceklerini söylerken, kendi direnişlerinin de 14. gününde olduğunu ve TEKEL işçilerinin verdiği güçle 29 Mart'ta AKP Sütlüce genel merkezi önünde eylem yapacaklarını belirttiler.

İstanbul İtfaiyesi işçileri adına konuşan Belediye-İş 5 No'lu Şube Başkanı Nihat Altaş, kendilerinin 1 Nisan eylemi ile ilgili toplantılara katıldıklarını mümkün olduğunca Ankara’daki eyleme katılmak istediklerini belirtti. Belediyelerde 15 bine yakın kişinin çalıştığını ve tüm bu çalışanlarında 4-C tehdidi altında olduğu kaydeden Nihat Altaş, bu yüzden çok daha geniş bir coğrafyada 4-C tehdidinin hissedilmeye başlayacağını belirtti. Altaş, Anayasa Mahkemesinin 4-C ile açtığı davanın ancak güçlü eylemlilikler ile bir sonuca ulaşabileceğini söyledi

26 Mayıs'ta yapılacak genel grevle ilgili olarak metne imza atan konfederasyonların imzalarının arkasında durması gerektiğini, kendilerinin de tabandan bu taahhütleri gerçekleştirmek için baskı yapacaklarını ifade etti. Eylemlerin bir kaç günde hazırlanamayacağını, bunun için bir an önce harekete geçmek gerektiğini belirten Altaş, 1 Mayıs’ın güçlü ve tek biçimde kutlanması gerektiğini vurguladı.

Yol-İş Sendikası üyesi bir işçi ise emekçiler olarak tüm emekçileri, tüm iş arkadaşlarını desteklediklerini, 1 Nisan eylemine katılmak istediklerini ancak son kararı sendikalarının vereceğini söyledi. Anayasa Mahkemesini 4-C'nin iptali için açtığı davada tek duymak istediklerinin lehte bir karar olduğunu, halk olarak artık kendileri için işleyen bir anayasa ve mahkeme görmek istediklerini belirtti. Bu hükümetin gidişatının hiç de hoş olmadığını belirtirken, 26 Mayıs'ın Türk-İş'in aldığı metazori bir eylem kararı olduğunu, onu gerçek bir eylem haline getirecek olanların kendileri olduğunu vurguladı.

TÜMTİS işçileri adına konuşan TÜMTİS İstanbul Şube Başkanı Çayan Dursun TÜMTİS işçileri olarak süreci desteklediklerini, TEKEL işçilerinin bu eylemlerle hakkın nasıl alınacağını halka gösterdiğini belirtti. Düzenden muzdarip bir sendika olarak, sonuna kadar destekleyeceklerini söyleyen Çayan, süreç ne olursa olsun sonucu işçilerin gücünün belirleyeceğini belirtti. 1 Nisan’ın herhangi bir sayıyla sınırlanmaması gerektiğini belirten Çayan, 26 Mayıs iş bırakma eyleminin yerellerde örülmeye başladığını kendilerinin Türk-İş içerisinde muhalif 15 şube olarak bu konuda çalışma yaptıklarını belirtti.

Kürsüden "Mücadeleye devam" vurgusu
Yürüyüşün ardından Kartal Meydanı'na giren kalabalık alanı kapladı. Kürsüde emek şehitleri ve Ankara’da yaşamını yitiren TEKEL işçisi Hamdullah Uysal için yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı sonrası konuşma yapan işçilerle birlikte yürüyen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz yaptığı konuşmada belediye olarak TEKEL işçileri desteklediklerini belirtirken, "TEKEL biziz, biz tekeliz" dedi.

Tek Gıda-İş 8 No'lu Şube Başkanı Yunus Durdu ise 78 günlük mücadeleden sonra bugün yaptıkları kitlesel basın açıklamasında kendilerini desteklemeye gelenlere teşekkür etti. 1 Nisan eyleminden itibaren mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Tek Gıda-İş Sendikası Eğitim Sekreteri Mustafa Akyürek de konuşmasında 78 gün Ankara’da gece gündüz eylem yaptıklarını artık Türkiye'nin her yerinin eylem alanı olduğunu belirtti. 4-C’nin adının “ücretli kölelik” olduğunu söyleyen Akyürek, taleplerinin kurallı, güvenceli, sendikalı işçilik olduğunu bunun lütuf değil sosyal devletin gereği olduğunu belirtti.

Ankara’dan ayrılırken sırtlarını hukukun üstünlüğüne inandıklarını belirten Akyürek, Danıştay'ın 4-C'yi Anayasa Mahkemesine götürerek haklılıklarını ortaya çıkardığını belirtti. Kendilerinin yola çıkarken on binler olduklarını artık milyonlara ulaştıklarını belirten Akyürek, AKP hükümetinden 4-C ucubesini kaldırmasını istediklerini belirtti. 1 Nisan günü yine Ankara’da olacaklarını belirten Akyürek, "Emek Cephesi" ile 1 Nisan 1 Mayıs ve 26 Mayıs’a birlikte olmak istediklerini berlirtti.

Konuşmalar sonrası sahne alan İlkay Akkaya, TEKEL direnişinin78 gün olmadığını, hâlâ devam ederek 103 güne ulaştığını söyledi. İlkay Akkaya'dan sonra sahneyi Pınar Sağ ve son olarak Grup Bandista aldı.

TEKEL işçileri ne düşünüyor?
Miting sonrası görüşlerini aldığımız TEKEL işçileri, yürüyüşün çok güzel geçtiğini ve eylemin Ankara’daki direnişe çok güzel bir katkı olacağını belirttiler. 1 Nisan eyleminde direnişlerine destek vermek isteyen herkesin orada olmasını istediklerini belirten işçiler, bu mitingin de 1 Nisan eyleminin bir alt çalışması olduğunu vurguladılar. Bütün TEKEL işçilerini hakkını alana kadar orada durması gerektiğini belirten işçiler, bu eylemlerin 1 Mayısın ve 26 Mayısın hazırlayıcısı olacağını belirttiler. TEKEL işçisinin kararlı olduğu ve bu mücadelenin sonunda AKP'nin kaybedeceği belirtilirken, toplumsal muhalefetin sendikayla sınırlı kalmayarak herkesi içine alması gerektiğini vurguladılar.

Miting Notları
- Yürüyüşün ilk bölümünde polis müdahalesi ile kortejler bir şeride indirilmeye çalışıldı. Kısa süreli gerginlik sonrası TEKEL işçileri yürüyüşe iki şeritte devam etti.

-MHP Kartal İlçe Örgütü sonradan yürüyüşe dahil olmak istedi. Sendikaların hemen arkasından korteje girmek isteyen MHP'liler, yaşanan gerginlik ve sol partilerin ısrarlı tutumları sonucu alana girmeden kortejden ayrılmak zorunda kaldı.

(soL-İstanbul)