1 Mayıs tatili halkı mağdur edermiş

Suruç Belediyesi ile Genel-İş arasında yapılan toplu iş sözleşmesinde işçilerin 1 Mayıs ve 21 Mart'ta idari izinli sayılması, İçişleri Bakanlığı'nı rahatsız etti.

soL (HABER MERKEZİ) İçişleri Bakanlığı, DTP'li Suruç Belediye Başkanı Ethem Şahin ve iki belediye çalışanının, 1 Mayıs ve 21 Mart'ta işçilere idari tatil vermeleri gerekçesiyle yargılanmalarına izin verdi.

Suruç Belediyesi ile Genel-İş arasında 28 Nisan 2008'de imzalanan toplu iş sözleşmesiyle 1 Mayıs ve 21 Mart günleri tatil kabul edilmiş, belediye işçilerinin bu günlerde idari izinli sayılması, çalışmaları halindeyse, normal ücretin 3 katı zamlı ödeme yapılması kararlaştırılmıştı. Toplu iş sözleşmesinde 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Kanunu'nun ihlal edildiği iddiasıyla yapılan şikayet üzerine, İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı.

"Çalışmasalar halk, çalışsalar belediye mağdur"
Suruç'a gelen müfettişler, sözleşmede imzası bulunan kişilerin ifadelerini alarak ön incelemelerini tamamladılar. İçişleri Bakanı Beşir Atalay imzasıyla Suruç Belediyesi'ne gönderilen teftiş kurulu raporunda, işçilerin 1 Mayıs ve 21 Mart'ta çalışmaması durumunda halkın mağdur olacağı ifade edildi. İşçilerin çalışmaları durumundaysa "belediyenin 3 kat fazla mesai ücreti ödeyerek zarara uğratılacağının belirlendiği" kaydedilen Bakanlık yazısında, bu nedenle, sözleşmede imzası bulunan Başkan Ethem Şahin, Yazı İşleri Müdürü Ali Yavuz ve Muhasebe Müdürü Ahmet Vural hakkında dava açılması için soruşturma izni verildiği ifade edildi.

"İdari izin yetkisi bizde"
Bakanlık yazısına tepki gösteren Suruç Belediye Başkanı Ethem Şahin, resmi tatillerin Bakanlar Kurulu, idari izinlerin ise idareci tarafından belirleneceğini söyledi. "Toplusözleşme gereği, işçilerimiz resmi olarak değil, idari olarak izinli sayılıyorlar. İdari izin verme yetkisi de idarecinin elindedir" açıklamasını yapan Şahin, "Türkiye'nin demokratikleşmesi adına mahkemenin doğru karar vermesi, Bakanlar Kurulu'nun da evrensel değeri dünyanın birçok ülkesinde kabullenilmiş olan 1 Mayıs ve 21 Mart'ı resmi bayram ilan etmesi gerekir" dedi.