1 Mayıs dosyası AİHM'de

DİSK, KESK ve Hukukçular Kurulu, 1 Mayıs olaylarına ilişkin dosyayı AİHM'e gönderdi. DİSK Başkanı Çelebi, bu başvurunun 2009 1 Mayıs'ı için önlem niteliğinde olduğunu söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) DİSK, KESK ve Hukukçular Kurulu tarafından hazırlanan 1 Mayıs olaylarına ilişkin rapor, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gönderildi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı Sami Evren ve Hukukçular Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu dün DİSK Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi 1 Mayıs olaylarının titiz bir çalışma sonucunda klasör haline getirildiğini ve dün avukatlar aracılığıyla AİHM'e gönderildiğini söyledi.

2007 yılında yaşananlarla ilgili yapılan başvurulardan sonuç alınamadığı için AİHM'e başvurduklarını anlatan Çelebi, "2009 yılı 1 Mayıs'ının kutlanması adına böyle bir hazırlığı sunma gereğini duyuyoruz. Çünkü 2009'da böylesi bir sorunla, şiddetle, bombalamayla işçi sınıfının karşı karşıya gelmesini istemiyoruz" dedi.

"2009 yılında da Taksim'deyiz"

2008 1 Mayıs'ında da tam bir dehşet yaşandığını söyleyen Çelebi, AİHM'e başvurunun "coşkulu ve etkin bir 1 Mayıs kutlanması adına şimdiden tedbir almak" için olduğunu dile getirdi. Çelebi, 2009 yılıTaksim'de olma iradesi taşıdıklarını açıkladı.

Çelebi ayrıca İstanbul Valiliğinin, 2007 yılı 1 Mayıs'ı dolayısıyla kendileri hakkında yaptığı suç duyurusu sonucu açılan davadan beraat ettiklerini hatırlatarak "Bizimle ilgili yapılan işlemlerin yasadışı olduğunu iddia edenler, hukuk önünde bunları ispatlayamadılar. Tam tersi biz ispatladık. Yani yasadışı uygulamaya biz muhatap kaldığımızı kanıtlamış olduk" dedi. Çelebi, AİHM'e gönderilen dosyanın 30 sayfa ve 39 kalem ekten oluştuğunu bildirdi.

"1 Mayıs tatil ilan edilsin"
KESK Genel Başkanı Sami Evren "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2007 ve 2008 1 Mayıs'larında ortaya koyduğu tavırdan dolayı Türkiye halkından, emekçilerinden özür dilemelidir. Bu özür, 'yanlış yaptık' ile olmaz. 1 Mayıs 2009 tatil edilmelidir. 1 Mayıs alanı, işçi sınıfına teslim edilmelidir. Bunlar yapılmadığı sürece Başbakan'ın özrünü de kabul etmek mümkün değildir" dedi. AKP hükümetiyle 2009 1 Mayıs'ında hesaplaşacaklarını ifade eden Evren, emekçilerin 1 Mayıs alanına çıkmasının Türkiye'deki demokrasinin testi olduğunu kaydetti.

Davanın hedefi Avrupa Mahkemesi'nden karar çıkartmak
Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ise başvurunun, İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10 ve 11. maddesindeki düşünme, ifade, toplantı ve gösteri hakkına aykırılıktan yapıldığını bildirdi.

Kaboğlu, "Hedefimiz bir tazminat talebi ya da uğranılan zararın giderimi talebi değildir. Bu davanın hedefi, haksızlığın tescil edilmesi ve Türkiye'de 1 Mayıs'ın kolektif hak olarak emekçiler tarafından kutlanmasının yolunun Avrupa Mahkemesi kararı ile açılması" dedi.