Zeytinburnu’ndan Tekel işçilerine destek

Türkiye Komünist Partisi Fatih İlçe Örgütü’nün öncülüğünde kurulan Tekel İşçileriyle Dayanışma Komitesi’ nin çağrısıyla bir araya gelen Zeytinburnulular, Tekel işçilerine yapılan saldırıları protesto ettiler.

Zeytinburnu Tansaş’ın önünden Adliye’ye doğru yürüyüşe geçen bölge halkına Zeytinburnuspor taraftarlarının ve esnafın da yoğun destek verdiği eyleme katılmak isteyen Tansaş işçileri müdürleri tarafından engellenirken, gençlerin eyleme yoğun katılımı da dikkat çekti. Adliye önünde basın açıklamasını gerçekleştiren Fikret Sancaklı, “Tekel işçisi kazanırsa hepimiz kazanırız” dedi.

Kamunun en kârlı şirketlerinden birisi olan Tekel’in de bilinçli biçimde küçültüldüğünü belirten Sancaklı, “Bilinçli olarak küçülten Tekel, zarar ediyor yalanıyla 2008 Şubat’ında satıldı. British American Tobacco adlı şirket 17 dakika süren ihale ile Tekel’in sadece 4 yıllık kârıyla karşılanan bir paraya Tekel’i aldı” diyerek AKP’ye iyi bir ders verilmesi gerektiğini ifade etti.

‘Meclisi de özelleştirelim’
“Meclisteki milletvekillerinin kavgası değil Tekel işçisinin emek kavgasıdır bu” diyen Sancaklı, AKP hükümetinin 4-C’yi işçilere bir lütuf, devleti de özel sektörün önünde bir engel olarak gördüğünü ifade eden konuşmasında bir öneri de getirdi. ”Madem özelleştirme ve 4-C bu kadar iyiymiş, Meclisi özelleştirelim ve milletvekillerini 4-C’ ye bağlayalım” diye önerisini dile getiren Sancaklı, milletvekillerinin kendi insanlıkları 4-C ile yaşayabilecek kadar değersiz olmadığı için mi kendilerini bu uygulamaya dahil etmediklerini sordu.

Başbakan Erdoğan’ ın Tekel işçilerine ay sonuna kadar müsaade edeceklerini ve bu süre sonunda işçilere polis müdahalesinde bulunacaklarını belirttiği konuşmasına da değinen Sancaklı, “Evet beğenmediğinizi biliyoruz ama bu ülkede emek mücadelesi verecek, hak mücadelesi verecek on binler, yüz binler vardır. Bütün Türkiye ayaktayız” diye konuştu.

Özelleştirme sürecinin 1985’de başladığını ve AKP dönemiyle de satışların %73 gerçekleştiğini belirten Sancaklı, artık satacak çok şeyi kalmayan hükümetin zamlarla ve işçilerin haklarını gasp ederek gelir elde etmeye çalıştığına, hükümetin gelirinin vatandaşın cebi olduğuna dikkat çekti.

"Dışarıda 4-C ile çalışacak milyonlar vardır" tehditlerini savuran AKP hükümetinin en düşük maaşla ve güvencesiz çalıştırma isteğine dur demek için tüm emekten yana güçlerin gücünü gösterme zamanı olduğu belirtilen basın açıklamasında, Zeytinburnu halkının ve emekçilerin göreve çağırılmasının ardından eylem sona erdi.

(soL - İstanbul)