Yoldaşları Baran Saltuk için yazdı...

Dün penceresinden düşerek yaşama gözlerini yuman Türkiye Komünist Partisi üyesi Baran Saltuk için, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden partili yoldaşları tarafından bir metin kaleme alındı.

Baran'ın İTÜ'den TKP'li yoldaşları tarafından Baran için yazılan "Baran Yoldaşımız Kavgamızda Yaşayacak…" başlıklı mektup şöyle:

"20 Kasım Pazar günü sabah saatlerine doğru, 21 yaşındaki Baran yoldaşımız, 5. kattaki evlerinin penceresinden düşerek yaşamını yitirdi. Hala kabullenememiş olsak da Baran’ın ölümü aklımıza onun ne derece enerji dolu, mücadele dolu ama bir o kadar da kısacık bir yaşamı olduğunu getiriyor.

Baran, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Deniz Ulaştırma Teknolojisi Bölümü’nü henüz bu yıl bitirmişti. Baran, üniversitenin ikinci yılında Türkiye Komünist Partisi’ne üye oldu. TKP'nin üniversite çalışmalarında görev yapan yoldaşımız üniversitenin yıllarını, hayatını daha dolu yaşayarak, daha çok şey öğrenerek ve mücadelesine daha çok katkı koyarak geçirdi. Komünist Parti Üyesi olmanın sorumluluklarını hakkıyla yerine getirmeliydi, bu nedenle her gün hayatını biraz daha düzenlemeli, her gün daha fazla okumalıydı. Neredeyse her hafta yoldaşlarına kendisi için kitap öneri listesi hazırlatır, okuyamadığı zamanlarda da kendisinden şikayet eder dururdu. Tüm planlı olma çabalarının yanında enerjik, deli dolu bir devrimciydi…

Bir sene önce kendi çabasıyla, çalmayı ilerlettiği gitarıyla daha iyi işler yapmaya karar vermiş ve sokak tiyatrosu yapan ve Başbakan tarafından dava açılan Beyoğlu Kumpanya Tiyatro Topluluğu’na katılmıştı. Haziran seçimlerine doğru ise Baran, İstanbul’un tüm sokaklarında Beyoğlu Kumpanya ile birlikte “boyun eğmeyen 500 bin kişi” arıyordu. Yorulurdu ancak her seferinde ‘devrimci olmak gibisi yok’ derdi en yakınında olanlara. Aynı saflarda dopdolu iki yılı geçirdik yoldaşımızla.

Eğer Baran dün aramızdan ayrılmasaydı, okuldan mezun olduktan sonra görev yapmaya başladığı Şişli İlçe Örgütü’nün binasında kurulacak kütüphane için babası Rahmi Saltuk ile beraber kitap fuarına gidip, babasından söz aldığı 50 kitabı topluyor olacaktı. Baran, ölümün bitiremeyeceği şeyleri, mücadelesini, yoldaşlarını, inadını ve enerjisini bıraktı geride. Dün Baran’ı kaybetmiş olsak da her bir araya gelişimizde, çalışmalarımızda, kütüphanemizde, sosyalizm mücadelesine katılacak her kişide, Baran’ı temsil eden, Baran’ın var etmek için çabaladığı tüm değerlerde yaşatacağız yoldaşımızı. Baran mücadelemizde yaşayacak..."

İTÜ'den Partili Arkadaşları"

(soL - Haber Merkezi)