Türkiye Komünist Partisi: Çizgi Metin'in mücadelesini yaşatacağız

Metin Kurt'un hayatını kaybetmesi üzerine üyesi olduğu Türkiye Komünist Partisi, yazılı bir açıklama yaparak baş sağlığı dileklerini iletti.

Galatasaray ve Milli Takım'da forma giymiş olan devrimci spor emekçisi Metin Kurt'un bugün yaşamını yitirmesi üzerine Türkiye Komünist Partisi yazılı bir açıklama yaparak baş sağlığı dileklerini iletti.

TKP'nin "'Çizgi Metin' aramızdan ayrıldı" başlıklı açıklaması şu şekilde:

"Milli futbolcu, Spor-Emek Sen kurucusu, Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi Metin Kurt bir haftadır tedavi gördüğü hastanede bugün kalp yetmezliğinden hayatını kaybetti. Türkiye'de spor alanındaki örgütsüzlüğe karşı sendikal örgütlenme girişimlerine öncülük eden, sermayenin dayattığı spor anlayışına karşı yıllarca mücadele eden, futbolda kirlenmeye ve mafyalaşmaya karşı tavır alan, taraftarların birbirine düşman edilmesine karşı "renklerin kardeşliği" sloganıyla ortaya çıkan Metin Kurt, hayatı boyunca emekten yana bir spor anlayışı için mücadele etmiştir. Metin Kurt'un yarın kaldırılacak cenazesi ile ilgili bilgiler bugün kamuoyuna duyurulacaktır. Ailesine, bütün sevenlerine, dostlarına ve yoldaşlarına baş sağlığı dileklerimizi iletirken, Metin Kurt'un mücadelesini kararlılıkla mücadelemizde yaşatacağımızı duyurmak isteriz."

Parti üyemiz Metin Kurt'un cenazesi 25 Ağustos Cumartesi Ataşehir Mimar Sinan Camisi'nde kılınacak ikindi namazından sonra Ümraniye Hekimbaşı Mezarlığı'nda toprağa verilecektir. Bütün emekçileri, sporseverleri, yoldaşlarını, dostlarını Metin Kurt'u son yolculuğuna uğurlamaya çağırıyoruz.

Metin Kurt kimdir?

Bir emekçi ailesinin çocuğu olarak, geçim sıkıntıları nedeniyle futbola yönelen Metin Kurt, sırasıyla Beyoğlu Yeni Çarşı, Alibeyköy Adalet, Altay, PTT, Galatasaray ve Kayserispor'da futbol oynadı. 27'si A Milli Takım düzeyinde olmak üzere, ümit ve genç toplam 37 kez milli formayı giydi.

Henüz daha PTT'de oynarken “adaletsizliğe tahammülü olmayan” bir kimlik sergilemeye başlayan Metin Kurt, Galatasaray'da oynadığı 1970-1976 yılları arasında daha önceki kuşakların el yordamıyla başlattığı futbolcuların ve sporcuların örgütlenme girişimlerini daha üst seviyeye taşımak üzere harekete geçti. Sendikal örgütlenme girişimi ve mücadelesi nedeniyle Galatasaray'dan uzaklaştırıldı.

Bir milli maç sonrası kendisinden ayakkabı bağını isteyen futbolseverin çıplak ayaklarını gördüğünde futbolun egemen sınıflar için neye yaradığını kavradığını anlatıyordu Metin Kurt...

Çoğu profesyonel futbolcunun tercih ettiği ün ve parasal olanaklara tamah etmeyip işçi sınıfının eşitlik, özgürlük, kardeşlik mücadelesinde bir nefer olmayı tercih eden Metin Kurt, ilk ezberlediği şiir olarak şu dizeleri paylaşmıştı:

“Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür / ve bir orman gibi kardeşçesine / bu davet bizim!”

Sporda ter dökenlerin temsiliyetini üstlenen ve hakları için mücadele eden Metin Kurt, spor emekçilerinin örgütlenmesinde başat rol oynadı. 1980 öncesinde Amatör Sporcular Derneği örgütlenmesiyle spor alanında önemli bir adım atarak bu alanda sendikal örgütlenmenin arayışı içinde oldu.

Son olarak 2010 yılında Devrimci Spor Emekçileri Sendikası'nın kurucu başkanlığını yapan Metin Kurt, 2011 Genel Seçimleri'nde Türkiye Komünist Partisi'nden milletvekili adayı olmuştu.

Türkiye Komünist Partisi üyesi olan Metin Kurt, spor alanında sosyalist örgütlenmenin aktif çalışması içindeydi.

Spartaküs adıyla hazırladığı ve yaşamını anlattığı ikinci kitabını yeni bitirmişti.

(soL - Haber Merkezi)