TKP'den Taksim'de dün yapılan eyleme ilişkin açıklama

Türkiye Komünist Partisi İstanbul İl Örgütü, dün Taksim Dayanışması'nın çağrısıyla yapılan eyleme ilişkin bir açıklama yayınladı.

TKP İstanbul İl Örgütü'nün açıklaması şöyle:

Basına ve Kamuoyuna,

Dün İstanbul'da, Taksim'de yapılmak istenen, polisin bir kez daha vahşice saldırdığı basın açıklaması, kamuoyunda tartışma yaratmış, böyle bir eylemin zamansız olduğu ileri sürüldüğü gibi, basın açıklaması için yapılan çağrının kendisi de sorgulanmıştır.

Türkiye Komünist Partisi, eylem öncesinde konuya ilişkin değerlendirmelerini paylaşmamış ve basın açıklaması için belli sayıda üyesini görevlendirmiştir.

AKP hükümetine karşı önümüzdeki günlerde gelişecek ve kaçınılmaz bir biçimde sokağa da yansıyacak tepkilerin sağlıklı kanallardan akması ve sonuç alıcı olması için özenli davranılması gerekmektedir.

Provokasyon olasılığı gerekçesiyle halkın meşru eylem hakkının üzerine gölge düşürülmesi kabul edilemez. Provokasyon riski her türlü siyasi faaliyette vardır ve bu ancak akılla, disiplinli, ortak hareket etme kültürüyle ve halkın örgütlülüğü ile aşılır. "Provokasyon olacak" iddiasının kendisi de provokasyondur.

Ancak kamuoyuna açık eylem ve etkinliklerin çağrıcılarının ve katılımcılarının dikkat etmesi gereken başlıklar olduğu açıktır.

Dünkü basın açıklaması için çağrıda bulunan Taksim Dayanışması'nın ancak sınırlı sayıda bileşeninin bulunduğu bir toplantıda bu kararın alınması, çağrının meşruiyetinin sorgulanmasına neden olmuştur. Taksim Dayanışması'nın bugün içinden geçtiğimiz süreçte Haziran ayında üstlendiği rolü oynamasını kimse beklememelidir. Yine de Taksim Dayanışması'nın kapsayıcılığı ve meşruiyeti üzerinden hareket edilecekse, o zaman çok bileşenli bu yapının bütünlüğü gözetilmelidir.

AKP iktidarının son bir çırpınışla halka saldırmakta olduğu bu dönemde, çağrıcı kurum ya da örgütün kimliği ve eylemin amacı konusunda en küçük bir belirsizlik olmamalı ve ilan edilen çerçeveyi istismar etme girişimlerine karşı çıkılmalıdır.

Türkiye Komünist Partisi bu yaklaşımla hareket edecektir.

Türkiye Komünist Partisi

İstanbul İl Örgütü