TKP'den Soma açıklaması: Türkiye sizleri unutmayacak!

Türkiye Komünist Partisi tarafından yapılan açıklamada, Soma'da facianın sorumlusunun patronların kâr hırsı, azmettiricisinin de AKP hükümeti olduğu vurgulanırken, acil önlem olarak tüm özel madenlerin kamulaştırılması talep edildi.

(soL - Haber Merkezi) Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Merkez tarafından yapılan "Türkiye sizleri unutmayacak!" başlıklı açıklama şöyle:

"· Tüm Türkiye bir cinayet mahalli haline gelmiştir
· Katliamın sorumlusu patronların kâr hırsıdır
· Suçun azmettiricisi AKP hükümetidir
· Maden sektörü devletleştirilmeli, bilim insanlarının ve işçi örgütlerinin tam yetkili denetimine açılmalıdır

Soma'da maden işçilerinin, patronların azami kâr arayışının kurbanı oldukları bellidir. Ülkemiz, tüm sektörlerde sürüp giden bir cinayetler zincirine sahne olmaktadır.

Liman, tersane, inşaat, tekstil, madencilik... YETER!

Soma madenlerinin güvenlik sorunlarının daha önce Meclise kadar gelmiş olmasına ve hükümet tarafından üstünün örtülmesine şaşıran var mı?

Bu madende bilimsel ve teknik olarak gerekli tüm iş kurallarının ihlal edilmiş olması istisna mı?

Ya olayın nasıl gerçekleştiği, madende durumun ne olduğu, kaç işçinin yaşamını yitirdiği bilgilerinin yetkililer tarafından aptalca bir inatla gün boyu saklanmaya çalışılması?

Peki söz konusu madenin bir özel işletme olmasına ne dersiniz? Şaşırdınız mı?

Yurttaşlar,
İşçi kardeşler,

İnsanlarımız katledilirken “bu ülkede insan hayatına değer verilmiyor” deyip geçemeyiz. Paranın, cehaletin, vurdumduymazlığın insan hayatına saldırısının karşısında AYAĞA KALKIYORUZ!

Türkiye Komünist Partisi bütün yurttaşları emekleriyle geçinen maden işçilerine sahip çıkmaya, suçluların yakasına yapışmaya çağırmaktadır.

İki önlem son derece acildir.

Bir: Ölümün kol gezdiği bütün sektörlerde çalışma koşullarının güvenliği ilgili bilim insanları, mühendisler ve çalışanlardan oluşturulacak komitelerin sorumluluğuna devredilmelidir. Yaşamımız, gözlerine paradan perde inmiş, insanlıktan çıkmış patron ve yöneticilerin eline daha fazla bırakılamaz.
İki: Maden sektöründe özel girişime son verilmeli, bütün özel madenler kamulaştırılmalıdır.

Bunları yapmazsak yüzlerce işçi alçakça, para için katledildi demekle yetineceğiz.

Ama bunları yaparsak Soma madencileri başka kardeşlerinin başındaki belayı yok etmek için kendilerini feda eden kahramanlara dönüşecekler."